Komisár Šefčovič a ministerka Lubyová chcú vidieť SR v Európskej vesmírnej agentúre

NETKY.SK • 26 Január 2018, 17:58 • 2 min
Komisár Šefčovič a ministerka Lubyová chcú vidieť SR v Európskej vesmírnej agentúre

BRUSEL - Slovensko musí držať krok s technologickým vývojom v Európe a čo najskôr sa začleniť do Európskej vesmírnej agentúry (ESA), nazdáva sa ministerka školstva SR Martina Lubyová.

slovakia

left justify in out

Ministerka to uviedla v reakcii na upozornenie podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, že predstavitelia agentúry so sídlom v Paríži očakávajú dokončenie slovenskej prihlášky.

 

Šefčovič, ktorý bol jedným z hlavných rečníkov na 10. Konferencii o európskej vesmírnej politike v Bruseli (23.-24.1.) s názvom "Viac vesmírneho priestoru pre viac Európy", upozornil, že z hľadiska výskumu a využívania vesmíru je Európa "vesmírnou ríšou" a Slovensko by nemalo stáť bokom. V tejto súvislosti vyzval ministerku školstva aj ministra financií SR Petra Kažimíra, aby našli v rozpočte potrebné finančné zdroje.

 

Ministerka Lubyová, ktorá sa vo štvrtok v Bruseli zúčastnila na summite o vzdelávaní, spresnila, že ide o vstupný poplatok vo výške 1,4 milióna eur. "Hľadáme tie peniaze v rozpočte a obrátili sme sa na viaceré rezorty, ktoré by mali prospech z tohto členstva," uviedla ministerka.

 

Pripomenula, že Slovensko si uvedomuje, že európsky vesmírny program obsahuje veľké projekty, ako sú Copernicus, Galileo či EGNOS, a že EÚ sa počas najbližších 15 rokov chystá vypustiť najmenej 30 ďalších družíc na európskych raketových nosičoch Vega a Ariane. "Ráta sa s tým, že EÚ bude v priebehu najbližších niekoľkých rokov najväčším dodávateľom údajov z kozmu na svete. Slovensko by malo držať krok s dobou a mať z toho čo najväčší zisk," skonštatovala Lubyová. Podľa jej slov je v záujme našej krajiny byť plnoprávnym členom ESA, pričom by sme sa mali tiež snažiť, aby sme pomerne veľké členské ročné poplatky dokázali vrátiť na Slovensko, a to cez tzv. PECS projekty, čiže plány pre európske spolupracujúce krajiny.

 

Ocenila, že v rámci ESA existuje čosi ako "obranný mechanizmus", čo znamená, že toľko, čo jedna členská krajina vloží, musí aj dostať naspäť, a práve tu záleží na dobrej technologickej pripravenosti našich vedcov zo Slovenskej akadémie vied a výskumných organizácií.

 

Ministerka zdôraznila, že Slovensko je teraz v prístupovej fáze, v štádiu hľadania potrebných finančných zdrojov. Dodala, že je veľmi dôležité do akej miery sa zapoja nielen školy, inštitúcie a organizácie, ale aj priemyselné firmy, pričom rezort školstva chce tento proces čo najviac posilniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies