Eurokomisár podporil zrušenie tábora v Calais, požaduje však dodržanie pravidiel

NETKY.SK • 5 Október 2016, 10:39 • 2 min
Eurokomisár podporil zrušenie tábora v Calais, požaduje však dodržanie pravidiel

ŠTRASBURG - Komisár EÚ migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos schvaľuje zrušenie provizórneho utečeneckého tábora vo francúzskom Calais, zároveň však upozorňuje, že je potrebné bez výnimky dodržiavať azylové pravidlá. Vyjadril sa tak počas dnešného vystúpenia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Eurokomisár privítal rozhodnutie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda zrušiť uvedený tábor do konca roka. Jedným dychom ale dodal, že v prvom rade sa treba postarať o migrantov - s oprávnenými žiadateľmi začať azylové konanie a ekonomických migrantov repatriovať. V tábore podľa neoficiálnych odhadov žije až 10.000 migrantov.

 

Avramopulos aj viacerí europoslanci upriamili pozornosť na približne 1000 detí bez sprievodu žijúcich v tomto tábore. Tie neraz končia v područí kriminálnikov a prevádzačov. Euposlankyňa Nathalie Griesbecková zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu navrhla, aby všetky deti, ktoré do Calais prichádzajú, boli zaregistrované a dostali všetky potrebné informácie v jazyku, ktorému rozumejú.

 

Mnohé deti v tábore v Calais tvrdia, že sa snažia o spojenie so svojimi rodinami žijúcimi v Británii. Europoslanci vyčítali Francúzsku a Británii, že žiadosti detí posudzujú príliš pomaly a mládež preto dlhý čas musí žiť v nevyhovujúcich podmienkach provizórneho tábora.

 

Avramopulos sa vyjadril aj k migrantom, ktorí komplikujú dopravu na hraniciach v Calais, keď sa snažia dostať na nákladné vozidlá s cieľom prejsť do Británie. Podľa eurokomisára je udržanie bezpečnosti vodičov kamiónov a poriadok v blízkosti hraníc v kompetencii jednotlivých štátov. Európska komisia (EK) podľa neho na tieto účely opakovane poskytla Francúzsku finančnú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies