Eurokomisár Oettinger: Som v SR preto, aby som pochopil jej názory a požiadavky

NETKY.SK • 18 Jún 2018, 16:53 • 2 min
Eurokomisár Oettinger: Som v SR preto, aby som pochopil jej názory a požiadavky

BRATISLAVA – Som na Slovensku preto, aby som si vypočul slovenskú stranu, pochopil jej názory a požiadavky, aby sme lepšie vedeli dospieť k spoločnému cieľu, k prijatiu rozpočtu. Povedal v pondelok pre médiá eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger po rokovaniach s vicepremiérom pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Eurokomisár dodal, že Európska komisia (EK) pracuje v súčasnosti na tom, aby členské krajiny pochopili význam a potrebu nového rozpočtu. "Verím, že SR sa využitím svojho potenciálu stane krajinou, ktorá si zaslúži pozornosť aj v Európe," uviedol Oettinger s tým, že sa chce dohodnúť na ďalších krokoch. Zároveň ocenil rastúcu úroveň slovenského HDP od roku 2004. Predstavitelia samospráv, farmári či výskumníci potrebujú podľa neho jasné informácie o kohéznej politike. EK chce prísť s návrhom rozpočtu, ktorý bude prínosný pre členské krajiny.

 

Vicepremiér zdôraznil, že nový rozpočet treba schváliť čo najskôr. Ak nebude prijatý do eurovolieb v roku 2019, celý proces sa zastaví a bude pokračovať pravdepodobne o rok, keď vznikne nový europarlament a nová administratíva Európskej únie. SR sa v rámci predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke bude snažiť presvedčiť, že každý bude musieť urobiť ústretové kroky v súvislosti s rokovaním o rozpočte.

 

Podľa vicepremiéra je dôležité čerpať peniaze hneď, ako sa začne nové programové obdobie 2021-2027. "SR má mať 11,8 miliardy eur v stálych cenách a 13,3 miliardy eur v bežných cenách," pripomenul prvý návrh pre Slovensko. Za otvorené otázky považuje pravidlo N+2 či mieru spolufinancovania europrojektov. Pokles financií v tzv. kohéznej obálke z dôvodu brexitu a novým výzvam je podľa neho treba vyvážiť čerpaním z centrálnych riadených eurofondov, ktoré SR vyžívala minimálne.

 

Oettinger sa stretol s premiérom Petrom Pellegrinim a s vicepremiérom a ministrom financií Petrom Kažimírom (obaja Smer-SD). Slovenskí vládni predstavitelia ho informovali o pozícii SR k Viacročnému finančnému rámcu EÚ na roky 2021-2027. "SR má k návrhu EK viacero pripomienok, avšak pokladá ho za dobrý vstup do ďalšej diskusie," informoval tlačový odbor Ministerstva financií SR.

 

Okrem veľkosti rozpočtu sú pre SR dôležité aj podmienky využívania týchto prostriedkov, ktoré by mali byť šité na mieru podľa potrieb jednotlivých štátov, uzatvára odbor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies