Eurokomisár Oettinger: Nestavil by som veľké peniaze na brexit

NETKY.SK • 30 August 2016, 11:26 • 2 min
Eurokomisár Oettinger: Nestavil by som veľké peniaze na brexit

BERLÍN - Nemecký eurokomisár Günther Oettinger považuje stále za možné, že si to Briti s plánovaným vystúpením z Európskej únie rozmyslia. Verejná mienka v Spojenom kráľovstve by sa podľa neho mohla prikloniť k zotrvaniu v EÚ, ak dôjde k zhoršeniu ekonomickej situácie v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oettinger pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild povedal, že lídri EÚ síce pokladajú výsledky britského referenda za "politicky záväzné" pre vládu v Londýne. "Avšak môže sa stať, že sa verejná mienka obráti, keď sa zhorší ekonomická situácia v dôsledku hlasovania za brexit," tvrdí komisár EÚ.

 

"V každom prípade by som nestavil vysokú sumu na brexit," vyhlásil Oettinger, ktorého citovala agentúra DPA.

Britskí voliči sa väčšinou vyslovili na odchod z únie v referende 23. júna. Nová britská premiérka Theresa Mayová napriek tlaku z EÚ zatiaľ oficiálne neaktivovala začiatok rokovaní o vystúpení, o možných prvých krokoch v tomto procese však bude jej kabinet podľa agentúry AP hovoriť na zasadnutí, ktoré zvolala na dnes.

 

Komisár Oettinger sa domnieva, že čím dlhšie Londýn s vystúpením čaká, tým neistejšia bude situácia z ekonomického i politického hľadiska. Mohla by tak napríklad nastať kuriózna situácia, keď by sa Spojené kráľovstvo ešte zúčastnilo na európskych voľbách na jar 2019, ak by dovtedy z únie neodišlo. "Potom by čerstvo zvolení britskí poslanci sedeli aj v budúcom Európskom parlamente," povedal Oettinger.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona