Eurokomisár Moscovici očakáva skorú dohodu o gréckom dlhu

NETKY.SK • 29 November 2016, 15:36 • 2 min
Eurokomisár Moscovici očakáva skorú dohodu o gréckom dlhu

ATÉNY - Dohoda o ďalšej finančnej pomoci Grécku je možná ešte do konca tohto roka. Vyhlásil to v utorok európsky komisár pre financie Pierre Moscovici. Zúčastnené strany podľa neho pokročili v rokovaniach o sporných otázkach, akými sú ďalšie reformy na trhu práce alebo pomoc hypotekárnym dlžníkom a firmám, ktoré nedokážu splácať pôžičky. Dohoda, ktorá umožní Grécku zmiernenie podmienok splácania dlhu, je tak "uskutočniteľná", povedal Moscovici v Aténach.

slovakia

left justify in out

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure deň predtým vyzval medzinárodných veriteľov, aby Grécku uľahčili splácanie dlhu, pokiaľ sa Atény zaviažu k prísnejším rozpočtovým opatreniam. O možnostiach, ako dosiahnuť udržateľnosť gréckych dlhov, podľa neho v súčasnosti diskutujú členské štáty eurozóny. Väčšinu gréckeho dlhu tvoria úvery poskytnuté v rámci záchranných programov eurozóny a Medzinárodného menového fondu.


Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh Grécka tento rok podľa odhadov dosiahne 315 mld. eur alebo 180 % hrubého domáceho produktu krajiny. Pokrokom Atén pri zavádzaní reforiem, od ktorých závisí uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci, sa budú zaoberať ministri financií menovej únie na zasadnutí 5. decembra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies