Eurokomisár John Dalli odstúpil, dočasne ho zastúpi Šefčovič

NETKY.SK • 16 Október 2012, 20:05 • 2 min
Eurokomisár John Dalli odstúpil, dočasne ho zastúpi Šefčovič

Eurokomisár John Dalli odstúpil, dočasne ho zastúpi Šefčovič - Politika John Dalli bol eurokomisárom pre zdravotníctvo a spotrebiteľskú politiku. Eurokomisár pre zdravotníctvo spotrebiteľskú politiku John Dalli rezignoval dnes po vyšetrovaní údajného poku

slovakia

left justify in out

img

John Dalli bol eurokomisárom pre zdravotníctvo a spotrebiteľskú politiku.

 
Eurokomisár pre zdravotníctvo spotrebiteľskú politiku John Dalli rezignoval dnes po vyšetrovaní údajného pokusu o ovplyvnenie európskej legislatívy týkajúcej sa obchodu s tabakovými výrobkami. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý bol poverený dočasným riadením tohto portfólia uviedol, že Dalli sa aj napriek možnosti očistiť svoje meno, rozhodol odstúpiť a nezatiahnuť komisiu do hroziaceho škandálu.

Ide o prvú personálnu zmenu v zostave EK, ktorej mandát sa končí v roku 2014.

Vyšetrovaním EÚ sa zistilo, že maltský podnikateľ s prepojením na Dalliho kontaktoval tabakovú spoločnosť Swedish Match so žiadosťou o finančnú odmenu za vyvíjanie snáh o ovplyvňovanie zákonov v oblasti tabakového biznisu. Vyšetrovanie európskeho protikorupčného úradu OLAF nasledovalo po sťažnosti, ktorú Swedish Match v máji podala komisii. Komisia dostala konečnú verziu správy od OLAF v pondelok 15. októbra.

"Po konzultácii so mnou pán Dalli sa rozhodol odstúpiť z funkcie, aby ochránil reputáciu komisie a mohol sa vlastnými silami brániť proti obvineniam," uviedol predseda EK José Manuel Barroso vo vyhlásení pre médiá. Podľa zdrojov, ktoré nechcú byť menované, sa teraz už bývalý 64-ročný komisár bude brániť ako fyzická osoba, pričom tvrdí, že je nevinný a vznesené obvinenia sú dosť vágne.
 
"Po tomto rozhodnutí, keďže ide o dočasné zastupovanie, ma predseda EK poveril prevzatím zodpovednosti za riadenie tohto portfólia,"povedal Šefčovič v rozhovore pre TASR. Šefčovič uviedol, že na niekoľko najbližších týždňov bude osobne zodpovedný za agendu zaoberajúcou sa zdravím a ochranou spotrebiteľov, pričom sa musí podrobne oboznámiť s touto oblasťou.

Šefčovičovo "dvojvládie" v EK - keďže má na starosti predovšetkým medziinštitucionálne vzťahy a administratívu - potrvá dovtedy, kým maltská vláda v súlade s článkom 246 Základnej zmluvy o EÚ nenavrhne nového kandidáta na post komisára, ktorý by mal zotrvať vo funkcii do konca mandátu tejto komisie. Kandidáta bude musieť odsúhlasiť predseda EK Barroso po konzultáciách s Európskym parlamentom. 

Podľa Šefčoviča je možné, že nový maltský kandidát bude musieť prejsť aj takzvaným "híringom", čiže vypočúvaním pred poslancami Európskeho parlamentu.

"Som presvedčený, že maltská vláda bude mať záujem navrhnúť nového kandidáta čím skôr," povedal Šefčovič. Odmietol komentovať mediálne špekulácie, podľa ktorých by sa náhradníkom maltského eurokomisára mal stať šéf maltskej diplomacie Tonio Borg.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona