Eurokomisár Hahn prišiel osobne Macedóncov podporiť v snahe vytvoriť vládu

NETKY.SK • 9 Február 2017, 18:42 • 2 min
Eurokomisár Hahn prišiel osobne Macedóncov podporiť v snahe vytvoriť vládu

BRUSEL – Úsilie o vytvorenie vládnej koalície prišiel dnes do Macedónska podporiť komisár EÚ pre susedskú politiku a rozširovanie Johannes Hahn. Patová situácia v Macedónsku pretrváva od decembrových predčasných volieb, v ktorých zvíťazila Macedónska konzervatívna strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty).

slovakia

left justify in out

VMRO-DPMNE sa doteraz nepodarilo vytvoriť vládnu koalíciu, pretože rozhovory so stranou etnických Albáncov DUI (Demokratická únia za integráciu) zlyhali. DUI totiž požadovala uznanie albánčiny za druhý oficiálny jazyk, čo je pre konzervatívcov neprijateľné. Líder VMRO-DPMNE a viacnásobný premiér Nikola Gruevski preto v januári navrhol vypísanie nových volieb.

 

Eurokomisár Hahn počas dnešnej návštevy Macedónska, dlhoročného ašpiranta na členstvo v EÚ, povedal, že "niet času nazvyš". Napriek neúspechu a vypršaniu lehoty pre VMRO-DPMNE na vytvorenie kabinetu macedónsky prezident Ďorge Ivanov doteraz nepoveril zostavením vlády socialistov vedených Zoranom Zaevom, ktorí skončili vo voľbách druhí a získali len o dva mandáty menej ako konzervatívci.

 

Politická kríza trápi Macedónsko už od roku 2015, keď opoziční socialisti obvinili premiéra Gruevského, že dal nelegálne odpočúvať 20.000 ľudí, teda približne jedno percento obyvateľov štátu. Gruevski obvinil zahraničné tajné služby, že poskytli socialistom záznamy z odpočúvania, aby destabilizovali Macedónsko. Európska únia následne sprostredkovala dohodu o predčasných voľbách, ktoré boli dvakrát odložené a uskutočnili sa až vlani v decembri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies