Eurokomisár Hahn odsúdil bojkotovanie volieb albánskou opozíciou

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 07:57 • 2 min
Eurokomisár Hahn odsúdil bojkotovanie volieb albánskou opozíciou

TIRANA - Komisár Európskej únie pre rozšírenie Johannes Hahn vo štvrtok vyjadril poľutovanie, že sa albánska opozícia nezúčastní na júnových parlamentných voľbách a zdôraznil, že toto bojkotovanie volieb nie je v súlade s európskymi demokratickými štandardmi.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení varoval albánskych predstaviteľov, že sa budú zodpovedať za to, ak zabránia "legitímnym ašpiráciám svojich ľudí ... na lepšiu budúcnosť."

Hahn povedal, že rešpektuje "zámerný výber súčasnej opozície nekandidovať vo voľbách..., súčasne však hlboko ľutuje tohto rozhodnutia z demokratického uhla pohľadu."

 

"Demokratický proces musí pokračovať, aj keď sa niektorí rozhodnú zostať mimo," zdôraznil. Vládnuca Socialistická strana Albánska minulý týždeň zrušila voľby starostu v meste na západe krajiny, keď stiahla svojho kandidáta očividne v obave z konfrontácie s opozičnými stúpencami plánujúcimi protestnú akciu v ten istý deň. Hahn označil zrušenie týchto volieb za "jasnú stratu pre demokraciu".

 

Albánsko očakáva, že dostane možnosť otvoriť rokovania o plnoprávnom členstve v Európskej únii, ak budú voľby plánované na 18. júna slobodné a čestné a ak uskutoční reformu súdnictva, zablokovanú opozíciou. Opozičná Demokratická strana Albánska bojkotuje parlament od februára a vyzvala premiéra Ediho Ramu na rezignáciu pred voľbami, pretože sa obáva, že jeho vláda výsledky zmanipuluje.

 

Opozícia sa na nadchádzajúce voľby nezaregistrovala a pohrozila, že sa neuskutočnia. Na tento víkend naplánovala v metropole Tirana celonárodnú protestnú akciu. Eurokomisár odsúdil výzvu na "akcie, ktoré by zmarili právo každého občana voliť a ďalšie základné slobody".

 

A vyjadril poľutovanie, že niekoľko pokusov predstaviteľov EÚ, vrátane jeho samého, podporiť dialóg medzi politickými stranami v Albánsku zlyhalo, nepresvedčilo ich "o ich zodpovednosti nájsť spoločné riešenie".

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies