Eurokomisár Hahn ocenil úspešnosť Slovenska vo vyjednávaní objemu eurofondov

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 13:56 • 2 min
Eurokomisár Hahn ocenil úspešnosť Slovenska vo vyjednávaní objemu eurofondov

BRATISLAVA - Slovensko je piatym členským štátom Európskej únie (EÚ), ktorému Európska komisia (EK) schválila Partnerskú dohodu na roky 2014 až 2020.

slovakia

left justify in out

Tento základný strategický dokument, ktorý stanovuje priority a podmienky SR pri realizácii investícií z európskych štrukturálnych a investičných fondov na najbližších 10 rokov v objeme 15,3 miliardy eur, odobrila komisia v piatok 20. júna.
     

"Naším cieľom bolo vytvoriť a prijať dokument, s ktorým by sa stotožnili všetci sociálni partneri, zástupcovia regiónov a širšia občianska spoločnosť," uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii na Úrade vlády SR. "Na základe veľkého konsenzu sa nám schválením Partnerskej dohody Európskou komisiou podarilo vyslať jasný politický záväzok, a to poskytnúť Slovensku v budúcom období prosperitu a rast," dodal.
     

Využitie eurofondov v nasledujúcich rokoch bude podľa Fica smerované na podporu rastu a zamestnanosti. Prioritou je zameranie investícií na oblasť výskumu, vývoja a inovácií, digitálnu agendu, energetickú efektívnosť, obnoviteľné zdroje energie či dopravnú a environmentálnu infraštruktúru. Vláda sa chce sústrediť na opatrenia prispievajúce k zvyšovaniu zamestnanosti, sociálneho začlenenia a kvality vzdelávania, boj proti chudobe, ako aj podporu malých a stredných podnikov a posilnenie efektívnosti verejnej správy.
     

"V oblasti dopravnej infraštruktúry sme zmodernizovali 62 kilometrov železničných tratí a vybudovali 72 kilometrov nových ciest," vyčíslil doterajšie výhody eurofondov Fico. Prostriedky z nich zároveň doteraz podporili 637 projektov obnovy sídel, rekonštrukciu centier miest a obcí, 782 školských zariadení či 180 zariadení sociálnych služieb.
     

Komisár EK pre regionálny rozvoj Johannes Hahn na tlačovej konferencii ocenil vysokú mieru Ficovej osobnej angažovanosti do príprav Partnerskej dohody, ako aj zapojenie sociálnych partnerov. "Vláda SR bola veľmi úspešná aj v porovnaní s inými členskými štátmi vo vyjednávaní podmienok a samotného objemu. Hoci sa celkový objem eurofondov v rámci EÚ znížil, práve podiel pre Slovensko, naopak, stúpol o 13 % v porovnaní s predchádzajúcim programovým obdobím," vyzdvihol eurokomisár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies