Eurokomisár Hahn nepredpokladá rozšírenie EÚ v najbližších desiatich rokoch

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 15:12 • 2 min
Eurokomisár Hahn nepredpokladá rozšírenie EÚ v najbližších desiatich rokoch

BRUSEL - Rozšírenie Európskej únie nie je naplánované prinajmenšom v najbližšom desaťročí, ale rokovania s kandidátskymi krajinami budú aj naďalej pokračovať. Uviedol to eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

slovakia

left justify in out

Komisár v stredu v Berlíne v rámci konferencie "East Forum" upozornil, že v období nasledujúcich desiatich rokov nemožno hovoriť o vstupovaní nových členov do EÚ. Podľa jeho slov "je vzhľadom na súčasné okolnosti vstup do EÚ v tomto období nereálny".
     

Hahn sa vyjadril len niekoľko hodín pred odchodom do Slovinska, kde sa dnes v meste Brdo zúčastňuje na stretnutí ministrov krajín západného Balkánu. Región západného Balkánu predstavuje najširšiu ponuku kandidátskych krajín na vstup do EÚ.
     

Hahn v Berlíne poukázal na to, že kandidátske krajiny sa musia ekonomicky čo najviac priblížiť EÚ, aby boli občania členských krajín únie pripravení na nový rozširovací proces.
     

Komisár upozornil, že podľa prieskumov verejnej mienky v súčasnosti ani v jednej z členských krajín EÚ neexistuje jasná väčšina populácie, ktorá by volala po jej rozšírení.
     

"Musíme konať takým spôsobom, aby každý vedel, že nový člen je hodnotný a nie taký, ktorý si vyžaduje dodatočné náklady," povedal Hahn.
     

Eurokomisár zároveň vyjadril nádej, že Srbsko bude predstavovať "novú kapitolu" v ďalšom období rozširovania únie. EÚ už dávnejšie naznačila, že do konca tohto roku neplánuje začať prístupové rokovania so Srbskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies