Eurokomisár Hahn: Je načase prehodnotiť susedskú politiku EÚ

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 14:12 • 2 min
Eurokomisár Hahn: Je načase prehodnotiť susedskú politiku EÚ

BRUSEL - Je načase prehodnotiť celú susedskú politiku Európskej únie a to nielen smerom na východ. Uviedol to eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn pred dvojdňovým summitom Východného partnerstva, ktorý sa dnes začína v lotyšskej metropole.

slovakia

left justify in out

Hahn v rozhovore pre Rádio Slobodná Európa v súvislosti so summitom v Rige naznačil potrebu "revízie európskej susedskej politiky" s osobitným dôrazom na ekonomickú spoluprácu krajín susediacich s EÚ.

 

Podľa jeho slov je takýto vzorec spolupráce dôležitý pre rozvoj členských krajín Východného partnerstva (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina) ako aj pre samotnú EÚ, ktorá potrebuje vo svojom susedstve prosperujúce krajiny a dôveryhodných obchodných partnerov. 

 

"Nová susedská politika bude oveľa flexibilnejšia," poznamenal Hahn v rozhovore pre rozhlasovú stanicu v nepriamom odkaze na krízu na východnej Ukrajine a migračný nápor v Stredozemnom mori.

 

Komisár vyjadril presvedčenie, že iba "mierová spolupráca založená na vzájomnej dôvere" je najlepším  riešením pre celý postsovietsky región, vrátane samotného Ruska.

 

Hahn v tejto súvislosti zdôraznil, že Rusko by malo pochopiť, že Európska únia nie je hrozbou pre jeho záujmy.

 

V podobnom duchu vystúpila dnes aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá v prejave pred poslancami Bundestagu v Berlíne uviedla, že program Východného partnerstva nie je zameraný proti Rusku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies