Eurokomisár Hahn: EÚ bude ďalej podporovať európsku integráciu západného Balkánu

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 14:39 • 2 min
Eurokomisár Hahn: EÚ bude ďalej podporovať európsku integráciu západného Balkánu

BRUSEL – Európska integrácia štátov západného Balkánu je aj v záujme EÚ, vyhlásil dnes eurokomisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozširovaní Johannes Hahn. Minulý týždeň navštívil Srbsko a Čiernu Horu. Dnes sa v Bruseli stretne s novým macedónskym prezidentom Zoranom Zaevom.

slovakia

left justify in out

"EÚ podporuje a bude podporovať západný Balkán v prístupovom procese. Našou stratégiou je ponúknuť členstvo," uviedol Hahn. Pripomenul, že je to aj v záujme Európskej únie, ktorá chce mať na Balkáne stabilných politických a obchodných partnerov.

 

Po minulotýždňovej návšteve Balkánu skonštatoval, že Srbsko a Čierna Hora napredujú v prístupových rokovaniach. Podgorica momentálne s Úniou rokuje o 26 kapitolách a Srbsko o ôsmich z celkovo 35 prístupových kapitol.

 

Dnes príde do Bruselu macedónsky premiér Zoran Zaev. Okrem Hahna sa stretne s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

 

"Dúfam, že sa dnes už vracajú k dennej politickej rutine a príde na schválenie reforiem," uviedol Hahn. Pre politickú krízu a pol roka trvajúcemu bezvládiu sprevádzanému protestmi Skopje nedokázalo prijímať potrebné reformy. Počas najbližších týždňov tam má Únia vyslať svojich expertov, ktorí vláde pomôžu pri reformnom úsilí.

 

Zaev sa stal premiérom v máji po mesiacoch politického patu, ktorý nastal po decembrových predčasných voľbách. Sprostredkovala ich Únia a uskutočnili sa po dvojnásobnom odklade. Vnútropolitická kríza v Macedónsku vypukla v roku 2015, keď opozícia obvinila vládu premiéra Nikolu Gruevského z nelegálneho odpočúvania približne 20.000 ľudí. Nasledovali rozsiahle protesty.

 

V súvislosti s Kosovom, kde boli v nedeľu predčasné parlamentné voľby, eurokomisár odkázal, že v utorok vyjde správa pozorovateľov EÚ vyslaných do tejto balkánskej krajiny. Vyjadril nádej, že Prištine sa podarí rýchlo vytvoriť novú vládu.

 

Eurokomisár privítal, že v nedeľu začal platiť medzi EÚ a Ukrajinou bezvízový styk. Označil to za úspešný príklad politiky Východného partnerstva, do ktorého Únia zaraďuje aj Bielorusko, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan. Hahn avizoval, že v novembri bude po prvý raz summit Východného partnerstva v Bruseli.

Hahn chce o svojej agende – prístupových rokovaniach do EÚ a východnom partnerstve - novinárov odteraz informovať pravidelne každý mesiac.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona