Eurokomisár Hahn: Členstvo Turecka v EÚ je čoraz menej reálne

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 07:42 • 2 min
Eurokomisár Hahn: Členstvo Turecka v EÚ je čoraz menej reálne

BRUSEL - Vstup Turecka do Európskej únie je podľa eurokomisára pre susedskú politiku a rozširovanie EÚ Johannesa Hahna čoraz nereálnejší. Povedal to pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild.

slovakia

left justify in out

Turecko sa podľa Hahna už dlhší čas vzďaľuje od EÚ. Autoritárska politika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a pripravovaná zmena ústavy smerom k prezidentskému systému znamenajú "odklon od Európy".

 

Eurokomisár pre rozšírenie nevylúčil, že krajiny EÚ mohli by sa mohli čoskoro zaoberať prípadným prerušením prístupových rokovaní s Ankarou. V decembri sa síce vyslovili za ich pokračovanie, ale túto situáciu je hocikedy možné prehodnotiť na základe aktuálneho vývoja.

 

Hahn v súčasnosti nedáva žiadnu šancu ani zavedeniu bezvízového styku pre Turkov žijúcich v EÚ. Bezvízový styk je podľa neho vylúčený dovtedy, kým Turecko odmieta splniť hlavné prístupové kritériá, ako je napríklad úprava protiteroristického zákona, ktorý sa v súčasnej dobe používa tiež na prenasledovanie opozície a kritikov vlády.

 

Vzťahy medzi Tureckom a niektorými európskymi krajinami sú v už niekoľko týždňov napäté okrem iného z dôvodu odmietnutia účasti tureckých politikov na kampani pred aprílovým referendom o ústavných zmenách na ich území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies