Eurokomisár Hahn bráni sankcie voči Rusku, so Slovenskom chce hovoriť o Kosove

NETKY.SK • 1 Október 2014, 12:49 • 2 min
Eurokomisár Hahn bráni sankcie voči Rusku, so Slovenskom chce hovoriť o Kosove

BRUSEL - Johannes Hahn, nominant Rakúska na post eurokomisára v utorok, v rámci vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP), uviedol, že EÚ nesmie poľaviť zo svojej súčasnej politiky voči Rusku vrátane režimu sankcií. Hahn bude mať v novej exekutíve EÚ na starosti politiku susedstva a rozširovanie.

slovakia

left justify in out

Rakúsky eurokomisár čelil trojhodinovému výsluchu poslancov z Výboru pre zahraničné záležitosti (AFET). Jeho odpovede naznačili, že v zahraničnopolitickej oblasti je "tvrdší" ako sa od neho očakávalo. Už aj preto, že pochádza z krajiny EÚ, ktorá patrí medzi najviac prorusky naklonené.

 

V odpovediach na sériu otázok uviedol, že EÚ by mala ponechať súčasný režim sankcií voči Rusku a dodal, že Moskva nemá právo vetovať rozhodnutia svojich susedov. Hahn podčiarkol, že jeho "najvyššou prioritou" v tejto funkcii bude pomôcť vyriešiť súčasnú krízu na Ukrajine.

 

"Tiež by som chcel pokročiť v našich vzťahoch s Ruskom, ale Rusko by nemalo podceňovať odhodlanie Európskej únie stáť za svojimi zásadami," uviedol Hahn. A dodal, že únia nemôže urobiť žiadne ústupky Rusku, kým sa neobnoví územná celistvosť Ukrajiny. 

 

Hahn pred poslancami zdôraznil, že Rusko nemá právo hovoriť do obsahu asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou a žiadať zmeny v jej znení. Na otázku jedného z poslancov, či stratégia EÚ ponúkať svojim susedom dohody o voľnom obchode nevedie ku konfrontáciám, aké sú na Ukrajine, upozornil, že únia nevyvíja expanzívnu politiku.

 

"Nemyslím si, že možno obviňovať EÚ z toho, že má expanzívnu politiku," uviedol. A v tejto súvislosti dodal, že je právom každej krajiny a jej ľudí rozhodnúť sa či chce užšiu integráciu s EÚ alebo s Ruskom.

 

Pri otázkach ohľadom ďalšieho rozširovania únie Hahn nepotvrdil, že v najbližších piatich rokoch k žiadnemu rozširovaniu nedôjde. Spresnil, že táto skutočnosť vyplynie z priebehu prístupového procesu, do ktorého sú momentálne zapojené Čierna Hora a Srbsko, ktorý však vždy trvá niekoľko rokov. 

 

Hahn spomenul aj Kosovo, ktorého samostatnosť neuznalo päť členských krajín únie. Uviedol, že určitý posun v tomto smere už nastal a sľúbil, že navštívi Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko aj Španielsko, aby ich presvedčil o zmene postoja voči Kosovu.

 

Neváhal kritizovať Turecko, kandidátsku krajinu na členstvo v EÚ, že väzní viac novinárov než Čína alebo Irán a dodal, že "je neprijateľné, aby bol niekto väznený z dôvodov týkajúcich sa slobody prejavu." Tento aspekt bude podľa neho dôležitý v rámci ďalších rokovaní s Ankarou. 

 

Johannes Hahn mal v končiacej komisii Josého Manuela Barrosa na starosti regionálny rozvoj. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona