Eurokomisár Avramopulus: Kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu sa musia čo najskôr skončiť

NETKY.SK • 6 Január 2016, 22:25 • 2 min
Eurokomisár Avramopulus: Kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu sa musia čo najskôr skončiť

BRUSEL - Hoci Európska komisia podporila kontroly na hraniciach Dánska, eurokomisár pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulus dnes povedal, že takéto opatrenia by sa nemali stať v Európskej únii bežnou záležitosťou.

slovakia

left justify in out

"Mimoriadne opatrenia treba udržať na minimálnej úrovni a situáciu treba vrátiť k normálu čo možno najskôr," citovali ho dnes dánske médiá. Avramopulos hovoril po mimoriadnej schôdzke, ktorú zvolal s predstaviteľmi Dánska, Švédska a Nemecka. Rokovali na nej o utečeneckej situácii, hraničných kontrolách a kontrolách totožnosti, informovali na svojej webovej stránke (cphpost.dk) v angličtine vychádzajúce dánske noviny The Copenhagen Post.

 

Švédsko, Dánsko a Nemecko sa dnes zhodli, že voľný pohyb v rámci schengenského priestoru je potrebné zachovať v záujme občanov EÚ i ekonomiky. Obe severské krajiny však zdôraznili, že sa nechcú stať cieľovou krajinou pre desiatky tisíc utečencov.

 

Švédsky minister pre migráciu Morgan Johannson informoval, že za ostatné štyri mesiace dorazilo do krajiny 26.000 detí bez sprievodu dospelého.

 

"Tok utečencov treba obmedziť, ale jediná cesta vpred je riešenie v rámci EÚ, keď všetkých 28 členských krajín bude spolupracovať na ochrane našich hraníc," zdôraznil Avramopulos.

 

Európska komisia (EK) sa v utorok vyjadrila, že dočasná 10-dňová kontrola hraníc, ktorú Dánsko zaviedlo na začiatku týždňa na hraniciach s Nemeckom, je podľa všetkého v súlade s pravidlami.

 

EK predtým vlani v novembri odsúhlasila zavedenie dočasných kontrol na hraniciach Švédska a v septembri na hraniciach Nemecka.

 

Dánska ministerka pre migráciu Inger Stöjbergová dnes upozornila, že Dánsko zvažuje zavedenie kontroly totožnosti u ľudí, ktorí prichádzajú do krajiny prostriedkami hromadnej dopravy. To by znamenalo, že by železničné a autobusové spoločnosti v Nemecku, ktoré je jediným pevninským susedom Dánska, museli kontrolovať totožnosť svojich cestujúcich do tejto krajiny, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

Švédsko už zaviedlo podobné opatrenie voči Dánsku začiatkom týždňa v snahe obmedziť počet migrantov prichádzajúcich do krajiny.

 

Nemecko a Švédsko patria k najčastejším cieľom utečencov v rámci EÚ a Dánsko, ktoré sa nachádza medzi nimi, tento tlak cíti tiež.

 

"Monitorujeme situáciu hodinu po hodine a ak to bude nevyhnutné, uplatníme" to, uviedla o prípadnom zavedení kontroly cestujúcich do Dánska ministerka. Upozornila, že toto rozhodnutie môže padnúť "kedykoľvek".

 

Dánska polícia dnes informovala, že v utorok podrobila náhodnej kontrole na hraniciach s Nemeckom 1366 ľudí a 36 z nich odmietla vpustiť na svoje územie.

 

Európska komisia minulý mesiac navrhla nové opatrenia na posilnenie vonkajších hraníc EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies