Eurokomisár Andriukaitis:Škandál s kontaminovanými vajcami zasiahol 26 štátov EÚ

NETKY.SK • 5 September 2017, 15:10 • 2 min
Eurokomisár Andriukaitis:Škandál s kontaminovanými vajcami zasiahol 26 štátov EÚ

BRUSEL/TALLIN - Škandál s kontaminovanými slepačími vajcami zasiahol 26 z 28 členských štátov Európskej únie a aj ďalších 19 krajín mimo EÚ, vyhlásil eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis na dnešnom neformálnom zasadnutí Rady Európskej únie pre poľnohospodárstvo a rybárstvo v estónskom Talline.

slovakia

left justify in out

Andriukaitis pred ministrami z členských krajín Únie zdôraznil, že nezákonné používanie látky fipronil pri chove nosníc nabralo celoeurópsky rozmer. Pripomenul, že po vypuknutí kauzy boli zavreté stovky hydinových fariem zabezpečujúcich výrobu vajec a hydinového mäsa.

 

Eurokomisár už 11. augusta, krátko potom ako prepukol škandál s objavením a sťahovaním z predaja slepačích vajec infikovaných širokospektrálnym insekticídom fipronil, avizoval možnosť zvolania mimoriadnej Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo. Dnes v Talline spresnil, že špeciálne stretnutie ministrov poľnohospodárstva sa uskutoční 26. septembra v Bruseli, kde sa zhodnotí ďalší vývoj a holandský šéf agrorezortu poskytne bližšie informácie o celej kauze.

 

"Zatiaľ čo riziko pre ľudské zdravie je nízke, dôsledky tejto trestnej činnosti výrazne ovplyvnili dôveru spotrebiteľov," konštatoval Andriukaitis. Podľa jeho slov je nevyhnutné zmapovať celkovú situáciu toho, čo sa v rámci tohto škandálu udialo. Dodal, že ministri EÚ by spoločne mali poskytovať jasné odpovede občanom a zabezpečiť, že tí, ktorí prevádzkujú takéto nelegitímne podnikanie, predstúpia pred súd.

 

Látku fipronil vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku. Je vysoko jedovatá pre kliešte, blchy, ale aj včely. EÚ od roku 2013 obmedzila jej využívanie na pôdohospodárstvo.

Eurokomisár upozornil, že Európska komisia už od prijatia prvých správ o výskyte fipronilu v slepačích vajciach vyzvala na prijatie konkrétnych opatrení na vnútroštátnej úrovni s cieľom zabezpečiť vysokú úroveň ochrany verejného zdravia. Eurokomisia zároveň v rámci celej EÚ spustila proces monitorovania používanie nezákonných látok vo vaječných produktoch a pri výrobe vajec a rozbehla sériu rokovaní s obchodnými partnermi EÚ zameraných na bezpečnosť a vystopovateľnosť európskych potravinových výrobkov.

 

"Dnes som si vypočul podrobné vysvetlenie od jednotlivých ministrov. Potvrdili, že všetky podozrivé hydinové farmy boli zablokované a kontaminované vajíčka a vaječné výrobky boli zničené," uviedol Andriukaitis v správe pre médiá. Zároveň však zdôraznil potrebu ďalších krokov a dodal, že v štyroch najviac postihnutých členských štátoch koncom septembra alebo začiatkom októbra prebehnú dodatočné vyšetrovacie misie.

 

Podľa jeho slov členské štáty EÚ musia aj v tejto kauze zostať otvorené pre vzájomnú spoluprácu a komunikáciu, čo je nevyhnutné na udržanie vysokej úrovne ochrany verejného zdravia v celej Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies