EuroGas zavádza akcionárov a slovenskú verejnosť v kauze mastenec

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 15:28 • 2 min
EuroGas zavádza akcionárov a slovenskú verejnosť v kauze mastenec

BRATISLAVA – Spoločnosť EuroGas AG pokračuje pred valným zhromaždením svojich akcionárov, ktoré bude 30. júna v Bazileji, v tlaku na Slovenskú republiku ohľadom arbitráže za odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome.

slovakia

left justify in out

Predseda predstavenstva EuroGas AG Wolfgang Rauball upozorňuje na webe spoločnosti, že počas nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade Európskej únie by mal premiér Robert Fico presadzovať zákonné hodnoty únie. „Preto očakávam, že aj orgány SR budú dodržiavať zákony EÚ na svojom území,“ dodal Rauball, ktorý napriek viacerým otázkam TASR doteraz nepredložil dôkazy obvinení predstaviteľov SR na svojej stránke. Podľa nich Generálna prokuratúra (GP) SR začala prešetrovať údajnú korupciu týkajúcu sa spomínanej licencie. „Hlavnou osobou vyšetrovania je šéf Hlavného banského úradu (HBÚ) SR Peter Kukelčík,“ píše Rauball.

 

Tlačové oddelenia GP SR ani Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR však žiadny podobný prípad neevidujú. „ÚŠP eviduje vec, ktorá sa týkala podozrenia z trestného činu nepriamej korupcie, ale tá bola odmietnutá policajtom už pred rokom,“ povedala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

 

Rauball v stanovisku, ktoré poslal slovenským médiám, uviedol, že si za svojimi tvrdeniami stojí a informácie, že sa v uvedenej kauze nekonalo, alebo nekoná, považuje za falošné. „Protestujem proti obvineniam, že účelovo šírim nepravdy a zavádzam akcionárov pri informáciách súvisiacich s arbitrážou proti SR. Skôr si myslím, že to vadí niekomu na Slovensku, pretože Kukelčík bol oficiálne uvedený ako svedok SR počas arbitrážneho konania na pôde Medzinárodného strediska na riešenie sporov z investícií (ICSID) vo Washingtone v decembri 2015. Boja sa, že vyšetrovanie korupčného správania sa svedka môže ohroziť šance SR uspieť v arbitráži,“ upozornil Rauball.

 

Ďalším slovenským svedkom má byť, podľa informácii TASR, aj Peter Čorej, bývalý majiteľ dcérskej firmy EuroGasu Rozmin, ktorá prišla o licenciu v roku 2004. Rauball ho obvinil z korupcie pri následnom získaní licencie spoločnosťou Economy Agency RV v roku 2005. "Existuje porekadlo, 'zlodej kričí, chyťte zlodeja'. Čiže ten, kto roky korumpuje, obviňuje mňa z korupcie. V minulosti sa ma Rauball snažil kúpiť. Keď neuspel, začal ma vydierať. Keď neuspel začal voči mne intrigovať a opäť neuspel. Ja som bránil a bránim záujmy SR a mňa nejaký Rauball, inak už súdne trestaný za podobnú trestnú činnosť, nezastaví. Disponujem dostatkom písomných materiálov o praktikách Rauballa, aj o tom, akými spôsobmi na Slovensku pracoval,“ reagoval pre TASR Čorej, ktorý podal na Rauballa trestné oznámenie už v roku 2011, no doteraz, podľa jeho slov, nebolo riešené.

 

„Ak by slovenská polícia, súdy, prokuratúra, SIS a napokon aj novinári neboli korumpovaní práve Rauballom, ale bránili záujmy SR, dnes by sme neboli pred arbitrážou, ale spovedal by sa Rauball za svoje podvody voči SR. Úmyselne a vedome klame, jednak akcionárov spoločnosti a jednak slovenskú verejnosť,“ dodal Čorej s tým, že šéf spoločnosti EuroGas nikdy nebol v lokalite, kde sa ložisko mastenca nachádza.

 

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších v Európe.

 

Pre odobratie licencie na ťažbu mastenca inicioval EuroGas medzinárodnú arbitráž na pôde ICSID. Arbitráž sa začala v roku 2014 a v rámci nej EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,9 miliardy eur) za zmarenú investíciu. Verdikt arbitráže pred ICSID sa očakáva v roku 2017. Arbitráž na pôde ICSID znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb. 

 

EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD (1,5 miliardy eur). EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies