Eurofondy na roky 2014 až 2020 majú oddnes nový právny rámec

NETKY.SK • 1 November 2014, 10:52 • 2 min
Eurofondy na roky 2014 až 2020 majú oddnes nový právny rámec

BRATISLAVA – Čerpanie eurofondov na Slovensku má oddnes nový legislatívny rámec. Účinnosť totiž nadobúda zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Nová právna norma nastavuje a upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy zavádzania fondov v programovom období 2014 až 2020.

slovakia

left justify in out

Zákon určuje postavenie a právomoci jednotlivých orgánov v procese využívania príspevkov z eurofondov, základné princípy riadenia a kontroly a procesné ustanovenia pri rozhodovaní o žiadosti.
      

Hlavným gestorom eurofondov je Úrad vlády (ÚV) SR ako centrálny koordinačný orgán, spolugestormi sú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za oblasť poľnohospodárskych fondov a Ministerstvo financií (MF) SR za oblasť finančného riadenia a vládneho auditu.
      

Súčasne so zákonom nadobúdajú účinnosť novely súvisiacich právnych predpisov. Zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite upravuje ustanovenia týkajúce sa kontroly poskytovaných finančných prostriedkov z eurofondov na roky 2014 až 2020. Zákon o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva obsahuje úpravu poskytovania pomoci a podpory z fondov EÚ relevantnú na programové obdobie 2007 až 2013. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa novelizuje z dôvodu zmeny finančných tokov a efektívnejšieho čerpania prostriedkov EÚ v novom programovom období.
      

Niektoré ustanovenia súvisiace s vyrovnaním finančných vzťahov a správou pohľadávok začnú platiť od 1. januára 2015.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies