EÚ pripravila návod pre transparentné verejné obstarávanie

NETKY.SK • 14 Február 2018, 06:00 • 2 min
EÚ pripravila návod pre transparentné verejné obstarávanie

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok zverejnila nové usmernenia, ktoré majú pomôcť národným, regionálnym a miestnym verejným činiteľom zaoberajúcim sa fondmi EÚ zaistiť účinné a transparentné postupy verejného obstarávania pre projekty financované Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu v tejto súvislosti uviedla, že pomáhať členským štátom pripraviť transparentné verejné súťaže pre investície prúdiace z EÚ je kľúčom k ochrane rozpočtu EÚ pred možnými chybami a zabezpečením maximálneho vplyvu každého eura, ktoré Únia vynakladá v prospech občanov.

 

Návod, ktorý bude čoskoro dostupný vo všetkých úradných jazykoch EÚ, sa vzťahuje na proces verejných súťaží "od A po Z", čiže od prípravy a zverejňovania výziev až po výber a vyhodnotenie ponúk a vykonávanie zmluvy. Komisia skonštatovala, že usmernenia ako také môžu byť užitočné aj mimo rozsahu eurofondov, lebo návod pri každom kroku uvádzaných pokynov obsahuje tipy na predchádzanie chybám, osvedčené postupy a tiež užitočné odkazy a šablóny.

 

Vysvetľuje tiež, ako čo najlepšie využiť príležitosti ponúkané revidovanými smernicami o verejnom obstarávaní z roku 2014, čo znamená menej byrokracie a viac online postupov, ktoré uľahčia najmä účasť malých podnikov na verejných súťažiach. Nové usmernenia poukazujú aj na možnosť zaviesť nové kritériá rozhodovania pri výbere sociálne zodpovedných spoločností a inovatívnych produktov šetrných k životnému prostrediu.

 

Komisia pripomenula, že Európske štrukturálne a investičné fondy (ESI) v súčasnom programovacom období 2014-2020 presunú do reálnej ekonomiky EÚ viac ako 450 miliárd eur, pričom polovica z tejto sumy sa investuje cez verejné obstarávanie. Do ESI patria: Európsky fond regionálneho rozvoja, Európsky sociálny fond, Kohézny fond, Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka, Európsky námorný a rybársky fond.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies