Eurobankovky od budúceho roka spestrí motív Európy unášanej Zeusom

NETKY.SK • 9 November 2012, 11:35 • 2 min
Eurobankovky od budúceho roka spestrí motív Európy unášanej Zeusom

Eurobankovky od budúceho roka spestrí motív Európy unášanej Zeusom - Svet Počnúc od budúceho roka by doterajšie motívy dverí a okien na eurobankovkách mali z bezpečnostných dôvodov spestriť aj figurálne motívy. Prvou ozdobou bude motív únosu fenickej prin

slovakia

left justify in out

img

Počnúc od budúceho roka by doterajšie motívy dverí a okien na eurobankovkách mali z bezpečnostných dôvodov spestriť aj figurálne motívy. Prvou ozdobou bude motív únosu fenickej princeznej Európy, ktorého sa dopustil boh Zeus, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver.

"Portréty sú už dlho používané na bankovkách po celom svete a výskumy dokazujú, že ľudia majú tendenciu pamätať si tváre. A je tu nejaká lepšia postava ako Európa, ktorá by mala byť tvárou eura?"uviedol vo štvrtok (8.11.) predseda Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v rozhovore na túto tému.

Podľa oznámenia ECB by motív s unášanou princeznou Európou mal už na budúci rok ozdobiť eurobankovky v hodnote 5 eur. Ďalšie bankovky, s vyššou nominálnou hodnotou, by mali byť postupne "prikrášlené" v priebehu nasledujúcich rokov.

Motív princeznej Európy sa na bankovkách zjaví ako vodotlač a aj ako hologram a číslice na bankovkách dostanú smaragdový nádych. Na súčasných eurobankovkách je stvárnený štylizovaný motív dverí a okien, čo má symbolizovať otvorenosť EÚ bez toho, aby sa motívy na bankovkách dotkli národnej hrdosti niektorého z členských štátov únie.

Pôvodné bankovky, ktoré sa začali vydávať už pred desiatimi rokmi, budú postupne sťahované z obehu a centrálna banka každého štátu ich bude prijímať aj potom, keď prestanú fungovať ako bežné platidlo v obchodnej sfére.

Jedným z dôvodov na prehodnotenie bezpečnostných prvkov na eurobankovkách bolo objavenie nelegálnej tlačiarne peňazí v Bogote, v Kolumbii, v apríli tohto roku. Išlo o falošné bankovky v hodnote 50 a 100 eur, ktoré sú najviac v obehu. Podľa údajov Europolu, iba kolumbijská stopa od roku 2006 viedla k odhaleniu falošných eurobankoviek v hodnote okolo 19 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona