Euro znižuje počet zahraničných turistov v spišsko-gemerskej oblasti

NETKY.SK • 10 August 2010, 07:45 • 2 min
Euro znižuje počet zahraničných turistov v spišsko-gemerskej oblasti

Euro znižuje počet zahraničných turistov v spišsko-gemerskej oblasti

slovakia

left justify in out

V juhovýchodnej časti Slovenska sa znižuje návštevnosť zahraničných turistov, najmä Poliakov. Jedným z dôvodov je aj euro. "V súčasnosti na Spiši a Gemeri zaznamenávame pokles návštevníkov," konštatoval pre TASR Michal Bartoš, projektový koordinátor cezhraničnej spolupráce severomaďarskej Borsod-Abaújd-Zemplén župy a slovenskej spiško-gemerskej oblasti.
Rozvoj cestovného ruchu prostredníctvom spoluprácu dvoch historicky spojených území má napomôcť zvýšiť počet turistov. Krajiny totiž od septembra tohto roka pripravili pre klientov ponukové balíčky na niekoľkodňovú dovolenku, počas ktorej navštívia oba štáty. Ide napríklad o gotickú cestu po kostoloch, hradoch a národných parkoch či železnú cestu po pamiatkach baníctva.
S problémom klesajúceho cestovného ruchu sa pasuje aj sever Maďarska, aj keď v menšej miere, ako sa predpokladalo. "Štatistiky nie sú také zlé, ako sme očakávali," konštatovala pre TASR Katalin Nagyová, projektová manažérka programu cezhraničnej spolupráce MR a SR. Do maďarskej župy Borsod-Abaúj-Zemplén chodia prevažne domáci turisti, ktorých počet v prvých šiestich mesiacoch roka dokonca stúpol.
Okrem domácich, ktorých je 70 %, navštevujú južného suseda aj Poliaci, Slováci či Nemci. Menej prichádzajú návštevníci z Francúzska a škandinávskych krajín. "Počet zahraničných turistov v prvom polroku klesal, rástol však počet prenocovaní," uzatvorila Nagyová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies