Euro v pondelok posilnilo voči doláru aj franku

NETKY.SK • 19 Január 2015, 15:35 • 2 min
Euro v pondelok posilnilo voči doláru aj franku

LONDÝN - Euro sa v pondelok odrazilo z jedenásťročného minima.

slovakia

left justify in out

Investori sústreďujú svoju pozornosť na výsledky štvrtkového zasadnutia Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá by mohla podľa očakávaní ohlásiť nákupy štátnych dlhopisov. Tlačenie nových peňazí prostredníctvom takzvanej politiky kvantitatívneho uvoľňovania môže byť pre ECB jedným z posledných nástrojov, ako priblížiť infláciu k cieľovej hodnote tesne menej ako 2 %.

 

Spoločná európska mena posilnila o 0,3 % na 1,1601 USD/EUR. Euro v tomto mesiaci doteraz oslabilo o viac ako štyri percentá, pričom ide o najväčší mesačný pokles za 2,5 roka. Oproti švajčiarskemu franku vzrástla hodnota eura o 1,5 % a obchodovalo sa nad úrovňou 1,0088 CHF/EUR. Aj napriek tomu je však hodnota eura voči franku v porovnaní s úrovňou, na ktorej bola pred rozhodnutím centrálnej banky Švajčiarska, nižšia o 16 %.

 

Poľský zlotý v pondelok oslabil pre pretrvávajúce očakávania, že centrálna banka krajiny zníži úrokové sadzby. Maďarský forint však po minulotýždňovom oslabení v pondelok oproti euru posilnil. Do 14:41 SEČ zlotý klesol o 0,16 % na 4,322 PLN/EUR, ale forint stúpol o 0,25 % na 318,900 HUF/EUR. Posilnila aj česká koruna, a to o 0,09 % na 27,887 CZK/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies