Euro sa odrazilo od dna, investori si vyberajú zisky

NETKY.SK • 26 Január 2015, 12:55 • 2 min
Euro sa odrazilo od dna, investori si vyberajú zisky

FRANKFURT - Spoločná európska mena sa v priebehu dnešného dopoludnia spamätala z pádu na najnižšiu úroveň za vyše 11 rokov. Euro sa po skončení nedeľných (25.1.) parlamentných volieb v Grécku, v ktorých podľa očakávania zvíťazila strana Syriza, odrazilo od dna a zmazalo časť strát. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Investori sa totiž po minulotýždňovom prepade eura rozhodli vybrať si aspoň časť ziskov. To pomohlo spoločnej mene aj napriek tomu, že v gréckych voľbách zvíťazila ľavicová strana, ktorá sľúbila ukončenie úsporných opatrení.

 

Kurz eura oproti doláru sa dnes do 11.39 SEČ zvýšil o 0,3 % na 1,1235 USD/EUR. Aj európsky akciový index Europe 600 posilnil o 0,2 %. Ale analytici vzhľadom na situáciu v Grécku predpovedajú, že po miernom zotavení čaká euro ďalší pokles.

 

Líder víťaznej strany Syriza Alexis Tsipras oznámil, že je pripravený ujať sa moci a zostaviť vládu, ale potrebuje koaličného partnera. Jeho strana totiž nezískala nadpolovičnú väčšinu poslaneckých kresiel.

 

Tsipras zároveň sľúbil, že udrží Grécko v eurozóne. Chce tiež zmierniť úsporné opatrenia a začať rokovania s veriteľmi o odpísaní časti z gréckeho dlhu. Aténam dôjdu 28. februára peniaze a rokovania s veriteľmi od septembra 2014 viaznu. Trhy teraz čakajú na ďalší vývoj situácie v Grécku.

 

Podľa agentúry DPA grécka ľavicová strana Syriza už dnes uzavrela dnes dohodu s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci o vytvorení novej vlády. Obe strany, ktoré sa dohodli na vytvorení koalície, sa zhodujú len v malom počte otázok - okrem svojho spoločného odmietavého postoja voči podmienkam, na základe ktorých Grécko získalo balík medzinárodnej finančnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona