Euro podľa väčšiny Slovákov pomohlo zmierniť dosahy krízy

NETKY.SK • 28 Október 2013, 12:13 • 2 min
Euro podľa väčšiny Slovákov pomohlo zmierniť dosahy krízy

BRATISLAVA – Slováci si myslia, že zavedenie eura pomohlo zmierniť dosahy krízy na Slovensko. Taktiež na úrovni Európskej únie (EÚ) uprednostňujú koordináciu protikrízových opatrení s inými členskými štátmi. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorého sa zúčastnilo 27.624 Európanov, z toho 1000 Slovákov.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensku prevláda názor uprednostňujúci spoločné koordinované opatrenia, za ktorý sa postavilo 54 % respondentov. Naopak, vlastné izolované opatrenia vlády v boji proti súčasnej kríze podporuje 39 % Slovákov," priblížil výsledky prieskumu komunikačný manažér Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Dionýz Hochel.

Slováci sú taktiež presvedčení, že zavedenie eura pomohlo zmierniť negatívne dosahy krízy na slovenskú ekonomiku. Vyjadrilo sa takto 51 % z nich. Z pohľadu vývoja európskych ekonomík do roku 2025 respondenti v prieskume vyjadrili dôveru v Európsku úniu, ako aj národné vlády. "Slováci však v tomto smere dôverujú viac Európskej únii než národnej vláde," doplnil Hochel.

Prioritnou otázkou pre Európanov taktiež zostáva riešenie nezamestnanosti. "K spomínanej politike vzhliada ako k prioritnej aj prevaha Slovákov, celkove až 79 %, čo predstavuje oproti júnu 2012 nárast o 2 %," dodal Hochel.

Väčšina Európanov je taktiež presvedčená, že banky by mali byť regulované skôr na úrovni EÚ ako na úrovni národných vlád. Najnovší Eurobarometer taktiež ukázal, že polovica opýtaných respondentov verí, že by boli lepšie chránení pred krízou, ak by ich vláda viac spolupracovala s ostatnými členskými štátmi únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies