Euro oslabilo pod vplyvom dlhových problémov Írska

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:33 • 2 min
Euro oslabilo pod vplyvom dlhových problémov Írska

Euro oslabilo pod vplyvom dlhových problémov Írska - Svet Euro dnes opäť oslabilo oproti doláru, už druhý deň po sebe. Dôvodom sú obavy investorov, že Írsko bude mať problémy stlačiť v plánovanom termíne svoj nadmerný rozpočtový schodok pod povolenú hrani

slovakia

left justify in out

Euro dnes opäť oslabilo oproti doláru, už druhý deň po sebe. Dôvodom sú obavy investorov, že Írsko bude mať problémy stlačiť v plánovanom termíne svoj nadmerný rozpočtový schodok pod povolenú hranicu, čo sa negatívne odrazilo aj na hodnote eura.
      Spoločná európska mena sa dnes ráno predávala pri kurze 1,3906 USD/EUR, čo je o 0,9 % menej ako v závere predchádzajúceho obchodného týždňa. Oproti japonskému jenu sa euro dnes prepadlo o 1,1 % na 112,67 JPY/EUR.
      Na príčine sú špekulácie, ktoré sa v ostatných dňoch objavili vo viacerých novinách. Spochybňujú totiž šance Írska na zníženie schodku verejných financií v plánovanom termíne.
      Rozpočtový deficit Írska podľa predbežného odhadu dosiahne tento rok až 32 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je najvyšší v rámci celej Európskej únie (EÚ). Podľa pravidiel únie nesmie pritom schodok verejných financií prekročiť hranicu 3 % HDP. Dôvodom prehĺbenia deficitu sú recesia a najmä náklady na záchranu írskeho bankového sektora.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona