Lotyšsko nesmie poľaviť v reformách, vyzýva premiér Dombrovskis

NETKY.SK • 1 Január 2014, 10:52 • 2 min
Lotyšsko nesmie poľaviť v reformách, vyzýva premiér Dombrovskis

BRATISLAVA - Spoločná mena ja príležitosť, nie však záruka prosperity, uviedol lotyšský premiér Valdis Dombrovskis v deň vstupu pobaltskej krajiny do eurozóny.

slovakia

left justify in out

Lotyšsko sa 1. januára stalo osemnástym členom eurozóny. Spoločnú menu zavádza v čase, kedy si blok pripomína 15. výročie a euro používa 333 mil. Európanov. Do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) sa pobaltská krajina s dvoma miliónmi obyvateľov začlenila v roku 2004. Úradujúci premiér krajiny Valdis Dombrovskis na slávnostnej ceremónii v lotyšskej metropole Riga uviedol, že spoločná mena je príležitosť, nie však záruka prosperity a krajina nesmie poľaviť v úsilí o zlepšenie stavu verejných financií. "(Euro) nie je zámienka, aby sme nemuseli robiť zodpovednú rozpočtovú a makroekonomickú politiku," povedal premiér, ktorý vyviedol Lotyšsko z najhoršej ekonomickej krízy od rozpadu Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Lotyšská ekonomika sa počas rokov 2008 až 2010 prepadla až o štvrtinu. Vláda na krízu zareagovala kombináciou prudkých výdavkových škrtov, prepúšťania a znižovania miezd vo verejnej správe a zvyšovaním daní. Aj vďaka úspornému programu sa ekonomika rýchlo zotavila a v roku 2012 posilnila o 5,6 %, čo bola najvyššia miera rastu v celej EÚ. Predstavitelia EÚ opakovane uvádzali Lotyšsko ako pozitívny príklad politiky reforiem, ktoré prinášajú ovocie. 

"Vďaka tomuto úsiliu... Lotyšsko vstúpi do eurozóny silnejšie než kedykoľvek predtým a vysiela povzbudzujúci odkaz iným krajinám, ktoré prechádzajú náročnými hospodárskymi reformami," uviedol v predvečer vstupu krajiny do menovej únie predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. 

Pobaltská krajina vymenila národnú menu za euro aj preto, aby sa priblížila Západu a znížila svoju previazanosť s Ruskom, s ktorým má komplikované vzťahy. Záujem o vstup však bol obojstranný, keďže ide o signál, že menová únia sa nerozpadá, ale rastie. Predpokladá sa, že v roku 2015 by do nej mala vstúpiť aj posledná z pobaltských republík, Litva. Estónsko euro používa od roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies