Euro kleslo oproti švajčiarskemu franku na historické minimum

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 08:54 • 2 min
Euro kleslo oproti švajčiarskemu franku na historické minimum

Euro kleslo oproti švajčiarskemu franku na historické minimum

slovakia

left justify in out

Euro dnes kleslo na nové historické minimum oproti švajčiarskemu franku a 8,5-ročné minimum oproti japonskému jenu potom, ako na trhoch začali rásť obavy o ďalšie financovanie európskych bánk po ukončení kľúčového refinančného programu Európskej centrálnej banky (ECB). Oproti doláru klesol kurz eura na dvojtýždňové minimum.
      Vo štvrtok 1. júla musia európske banky splatiť 442 miliárd eur, ktoré si požičali pred rokom za nízky úrok v rámci programu ECB na podporu likvidity na trhu. Investori sa teraz začali báť, že táto situácia spôsobí bankám nedostatok likvidity. Obávajú sa najmä situácie bánk v krajinách ako Grécko, Španielsko, Portugalsko a Taliansko. Člen Výkonnej rady ECB Ewald Nowotny už upozornil, že banka nemá v pláne ďalší balík lacných úverov s 12-mesačnou lehotou splatnosti, ktorý by nahradil ten práve sa končiaci.
      Kurz eura nato dnes klesol oproti švajčiarskemu franku na 1,3238 CHF/EUR, čo je najnižšia hodnota od zavedenia jednotnej európskej meny v roku 1999. Oproti jenu kleslo euro na začiatku dnešného dňa na 107,80 JPY/EUR, čo zasa znamenalo najslabší kurz od konca roku 2001. Neskôr sa kurz eura zlepšil na 108,17 jenu.  
      Čo sa týka dolára, kurz eura klesol o 0,7 % na dvojtýždňové minimum 1,2178 USD/EUR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies