Euro kleslo na deväťročné minimum voči doláru

NETKY.SK • 5 Január 2015, 12:59 • 2 min
Euro kleslo na deväťročné minimum voči doláru

LONDÝN - Euro sa v pondelok voči americkému doláru prepadlo na deväťročné minimum.

slovakia

left justify in out

Na trhoch totiž rastú očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) vzhľadom na riziko deflácie v eurozóne čoskoro radikálne uvoľní menovú politiku. Spoločná mena je aj pod tlakom politickej neistoty v Grécku, kde sa tento mesiac uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Prieskumy verejnej mienky favorizujú radikálnu ľavicovú stranu Syriza, ktorá odmieta pokračovanie spolupráce s medzinárodnými veriteľmi.

 

V rannom ázijskom obchodovaní euro kleslo na 1,18605 USD/EUR, čo bolo najmenej od marca 2006. Po otvorení európskych trhov spoločná mena straty zmiernila a obchodovalo sa na úrovni 1,1964 USD/EUR. 

 

Prezident ECB Mario Draghi v piatok vyhlásil, že ak si to situácia vyžiada, banka je pripravená využiť všetky dostupné nástroje, medzi nimi spomenul aj možnosť kupovania vládnych dlhopisov. Riziko, že ECB nenaplní svoj mandát k udržaniu cenovej stability, označil Draghi za vyššie, než bolo pred pol rokom. Trhy jeho slová podľa agentúry Reuters vyhodnotili ako signál, že ECB začne čoskoro tlačiť nové peniaze. 


Tlačenie peňazí prostredníctvom skupovania vládnych dlhov, známe tiež ako politika kvantitatívneho uvoľňovania, sa považuje za jeden z posledných nástrojov, ktoré môže ECB nasadiť v boji proti riziku deflácie. ECB už stlačila svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordné dno 0,05 % a komerčným bankám ponúkla dlhodobé lacné úvery. Rastú však pochybnosti, či jej skoršie opatrenia priniesli želaný efekt, uviedla agentúra Reuters. Najbližšie zasadnutie ECB venované menovej politike sa uskutoční 22. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies