Euro je slabšie ako v čase svojho vzniku v roku 1999

NETKY.SK • 14 Január 2015, 12:20 • 2 min
Euro je slabšie ako v čase svojho vzniku v roku 1999

LONDÝN - Kurz spoločnej európskej meny voči doláru klesol pod úroveň, pri ktorej sa začala obchodovať pri svojom vzniku v roku 1999.

slovakia

left justify in out

Naposledy bolo euro pod touto úrovňou pred deviatimi rokmi. Dôvodom terajšieho poklesu eura sú rastúce očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) by mohla budúci týždeň ohlásiť program nákupov štátnych dlhopisov. Spoločná európska mena voči doláru v stredu klesla o 0,4 % na 1,1728 USD/EUR, čiže pod úroveň 1,1747 USD/EUR, pri ktorej sa začalo obchodovanie s eurom 4. januára 1999 v Sydney.

 

Generálny advokát Európskeho súdneho dvora Pedro Cruz Villalón v stredu uviedol, že program nákupov dlhopisov ECB, ktorý banka zverejnila ešte v roku 212, nie je porušením práva EÚ, ak sa zrealizuje za určitých podmienok. Podľa trhu toto vyjadrenie nechalo banke otvorené dvere pre tlačenie nových peňazí. "V tomto rozhodnutí nie je nič, čo by blokovalo kvantitatívne uvoľňovanie," povedal Marc Ostwald zo spoločnosti ADM Investor Services International. 

 

Pedro Cruz Villalón konštatoval, že ECB je oprávnená nakupovať dlhopisy, ale musí takýto krok najprv vysvetliť a musí vystúpiť z akéhokoľvek programu priamej pomoci nejakému členskému štátu eurozóny. Skomplikovalo by sa tak členstvo ECB v takzvanej trojke inšpektorov dozerajúcich na programy núdzovej pomoci Grécku a Cypru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies