Euro je po zvýšení úrokových sadzieb v USA pod tlakom

NETKY.SK • 17 December 2015, 09:33 • 2 min
Euro je po zvýšení úrokových sadzieb v USA pod tlakom

FRANKFURT NAD MOHANMOM - Kurz spoločnej európskej meny sa niekoľko hodín po zvýšení úrokových sadzieb v USA dostal pod tlak. Naopak, dolár posilňuje. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0860 USD, čo je o pol centa menej ako v stredu (16. 12.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0933 USD/EUR.

 

Americká centrálna banka (Fed) v stredu ukončila dlhoročnú politiku nulových úrokových sadzieb, ktorú začala realizovať počas globálnej finančnej krízy. Kľúčový úrok v USA vzrástol z 0 % až 0,25 % na 0,25 % až 0,50 %. Zisky dolára však boli obmedzené, keďže tento krok Fedu sa vo všeobecnosti očakával. Jeho dôvodom nebolo ani tak samotné zvýšenie sadzieb, ale skôr vyhliadky ďalšieho vývoja menovej politiky v USA.

 

Finančné trhy na budúci rok očakávajú len dve zvýšenia sadzieb v USA, menový výbor Fedu naďalej počíta so štyrmi. To znamená, že sa nepotvrdili prognózy, že Fed bude pri signalizovaní ďalších krokov extrémne opatrný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies