Euro je najsilnejšie za 4,5-mesiaca, predáva sa po 1,4249 USD

NETKY.SK • 22 Marec 2011, 13:02 • 2 min
Euro je najsilnejšie za 4,5-mesiaca, predáva sa po 1,4249 USD

Euro je najsilnejšie za 4,5-mesiaca, predáva sa po 1,4249 USD

slovakia

left justify in out

img

Kurz spoločnej európskej meny sa drží výrazne nad úrovňou 1,42 USD/EUR. Ráno vyskočil až na 4,5-mesačné maximum.
      V rannom obchodovaní sa euro predávalo až za 1,4249 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,4194 (v piatok: 1,4130) USD/EUR.
      Spoločnú európsku menu podporila dohoda ministrov financií eurozóny o Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM). Ďalším faktorom je oslabovanie dolára, ktorý oslabil voči košu hlavných svetových mien na 15-mesačné minimum. Investori totiž predpokladajú, že americká centrálna banka (Fed) začne sprísňovať menovú politiku neskôr než ostatné centrálne banky.
      Dolárový index, ktorý meria hodnotu americkej meny voči košu svetových mien, klesol na 75,302 bodu. Britská libra vyskočila voči doláru na 14-mesačné maximum 1,6353 USD/GBP.
      Zdá sa, že finančné trhy už zvládli prvé turbulencie, ktoré spôsobila katastrofa v Japonsku a vyhrotenie situácie v Líbyi, tvrdí nemecká krajinská banka Landesbank Hessen-Thüringen. A stabilizovali sa aj devízové trhy, ktoré podľa analytikov HSH Nordbank pozitívne prijali dohodu ministrov financií eurozóny o stálom stabilizačnom mechanizme.
      Naopak, negatívny vplyv na spoločnú menu má hroziaca vládna kríza v Portugalsku. Trhy sa totiž obávajú, že krajina bude musieť požiadať o finančnú pomoc podobne ako Grécko a Írsko.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies