Euro Continental Building sa dostal do problémov, nedokáže zaplatiť zhotoviteľom ani zamestnancom

NETKY.SK • 2 November 2015, 15:08 • 2 min
Euro Continental Building sa dostal do problémov, nedokáže zaplatiť zhotoviteľom ani zamestnancom

BRATISLAVA - Spoločnosť Euro Continental Building, a. s. (ECB) z Trenčína sa dostala do finančných problémov. Zdôvodnila to neuhradenými platbami za vykonané práce od hlavných zhotoviteľov modernizácie železničných traťových úsekov Zlatovce - Trenčianska Teplá, Beluša - Púchov a Považská Teplá - Žilina. Investorom týchto stavieb sú štátne Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré uzavreli zmluvy so združeniami na čele so stavebnými spoločnosťami TSS Grade, a. s. Bratislava a OHL ŽS, a. s. Brno.

slovakia

left justify in out

"Práve tieto spoločnosti si objednali u spoločnosti Euro Continental Building výstavbu viac ako tridsiatich stavebných objektov. Na týchto stavbách firmy porušovali svoje zmluvné povinnosti a neplatili za vykonané práce. Spoločnosť Euro Continental Building sa opakovane snažila viac ako päť mesiacov dohodnúť so svojimi objednávateľmi, avšak bezvýsledne," informovali v stanovisku zástupcovia zamestnancov spoločnosti. ECB podľa nich následne odstúpila od zmlúv, nemohla zaplatiť mzdy zamestnancom, ani faktúry vyše tridsiatim dodávateľom, čo postihlo vyše sto ľudí. V posledných rokoch sa zaoberala výhradne výstavbou mostov a podchodov pri modernizácii železníc.


ŽSR v pondelok informovali, že TSS Grade a OHL ŽS uhradili všetky odsúhlasené faktúry od ECB vo výške 2,198 mil. eur z fakturovanej sumy 2,267 mil. eur. Neuhradené je zádržné za vyše 69 tis. eur. "Zádržné slúži ako istota, aby zhotoviteľ odstránil prípadné nedorobky a chyby," priblížila pre agentúru SITA hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. "ŽSR nemajú informácie, ani po preverení od zhotoviteľov, kde a v čom majú byť 2 mil. eur za nezaplatené práce, o ktorých hovorí firma ECB," uviedla. Obaja zhotovitelia podľa železníc momentálne vedú zmenové konania a odsúhlasujú ďalšie práce za takmer 333 tis. eur, ku ktorým má ECB predložiť súpis vykonaných prác.


"Spoločnosť OHL ŽS uhradila firme ECB všetky oprávnené vyfakturované čiastky alebo boli tieto faktúry započítané proti oprávneným pohľadávkam," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa OHL ŽS Taťjana Pelíšková. "Tvrdenie spoločnosti ECB považujeme za účelové a zavádzajúce, pretože nemá oporu v zmluvnom vzťahu a poškodzuje dobré meno našej spoločnosti," dodala. Spoločnosť TSS Grade sa vyjadrila, že 7. októbra podala návrh na konkurz voči ECB. "Zákonným spôsobom sa preukáže, že TSS Grade riadne uhradila všetky faktúry ECB a v rámci príslušného konania sme pripravení poskytnúť súčinnosť, či ECB uhradila ďalej svoje záväzky živnostníkom, či firmám v rámci svojich subdodávateľských vzťahov," uviedla TSS Grade.

 

"Od našej spoločnosti ECB finančné plnenie dostala, čo nakoniec potvrdili aj ŽSR a ministerstvo dopravy," dodala firma. TSS Grade, ktorá pred dvoma rokmi prešla reštrukturalizáciou, dodala, že nemá voči ECB záväzky ani faktúry po lehote splatnosti. Medializovanú informáciu o pohľadávkach ECB za 2 mil. eur označila za nepravdivú. Zádržné TSS Grade voči ECB je 59,6 tis. eur. ŽSR uviedli, že nevstupujú do zmluvných vzťahov zhotoviteľa so svojimi dodávateľmi, ale o dianie na stavbách sa zaujímajú a pravidelne organizujú aj kontrolné dni a týždňové, resp. mesačné hlásenia. "ŽSR za všetky práce zaplatili v plnej výške zmluvnému partnerovi a stavebný úrad vydal právoplatné predčasné užívanie na predmetné objekty. Čo sa týka užívania objektov, všetko je v súlade so stavebným zákonom," dodala Pavliková.


Ministerstvo dopravy vyzvalo všetky strany týchto sporov, aby si navzájom predložili všetky dokumenty, na základe ktorých bude možné tieto spory uzatvoriť. "ŽSR od svojich hlavných dodávateľov nemajú žiadne informácie, ktoré by identifikovali nezaplatené práce v tejto sume. Vyzvali sme preto spoločnosť ECB, aby detailný zoznam prác, spolu s vyčíslenou sumou, ktorú si nárokuje, poslali nielen spoločnostiam TSS Grade, ale aj nezávislému stavebnému dozoru, aby aj ŽSR mali k týmto informáciám prístup," uviedlo ministerstvo. Okresný súd Bratislava I začal konkurzné konanie voči ECB na návrh TSS Grade. ECB vlani dosiahla tržby 2,6 mil. eur, medziročne o 1,8 mil. eur viac. Vykázala stratu 554,8 tis. eur, keď v roku 2013 zaznamenala zisk vyše 72 tis. eur. Spoločnosť mala koncom roku 2014 majetok 2,23 mil. eur, čo bolo medziročne o 1,6 mil. eur viac. Vlastné imanie malo zápornú hodnotu takmer 481 tis. eur. Záväzky v objeme 2,71 mil. eur vzrástli o 2,15 mil. eur a na majetku mali podiel 121,6 %. Krátkodobé pohľadávky v objeme 2,07 mil. eur stúpli o 1,53 mil. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies