Euro by malo voči doláru výrazne posilňovať až od roku 2017

NETKY.SK • 4 August 2015, 12:50 • 2 min
Euro by malo voči doláru výrazne posilňovať až od roku 2017

VIEDEŇ - Podniky z celého sveta využívajú mimoriadne vhodné podmienky v Európe na získavanie kapitálu a len v tomto roku si požičali na kontinente 157 miliárd eur. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse.

slovakia

left justify in out

V strednodobom horizonte by mal tento záujem o menu eurozóny viesť k rastu jej výmennej hodnoty. Tento predpoklad vyslovil bývalý ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Stephen Jen. Pozitívne účinky na kurz eura by sa mali výraznejšie prejaviť za tri až päť rokov, keď nastane obdobie splácania úverov.

 

Podľa výsledkov ankety agentúry Bloomberg medzi finančnými analytikmi euro do konca roka bude ešte strácať pôdu pod nohami. Koncom roka bude kurz EUR/1,05 USD. Na budúci rok by malo posilniť na 1,06 USD a v roku 2017 na 1,11 USD. Euro voči doláru od mája 2014 oslabilo o 20 %.

 

Hlavnou príčinou poklesu eura voči americkej mene je protismerný trend centrálnych bánk eurozóny a USD. Kým Európska centrálna banka (ECB) chce pokračovať v uvoľňovaní stoviek miliárd eur do obehu aj v nasledujúcom roku, americký Fed sa pripravuje na prvé zvýšenie svojej hlavnej úrokovej sadzby. Očakáva sa, že k tomuto kroku dôjde v septembri. A to je dôvod, prečo si firmy teraz požičiavajú radšej eurá.

 

Podľa Banky pre medzinárodné platby (BIS) so sídlom v Berne, ktorá funguje ako centrálna banka centrálnych bánk, si mimoeurópske nebankové subjekty do konca septembra 2014 požičali 1,3 bilióna eur. Suma sa medziročne zvýšila o takmer 5 %. Po kríze, ktorá vypukla v roku 2008, začala americká banka uvoľňovať doláre do obehu, aby rozbehla americkú ekonomiku. Výmenná hodnota dolára vtedy klesala. Záväzky dlžníkov mimo USA podľa BIS vtedy vzrástli na 9 biliónov USD (8,50 bilióna eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona