Euro ako menu najviac podporujú Nemci, Estónci a Íri

NETKY.SK • 4 Január 2014, 10:11 • 2 min
Euro ako menu najviac podporujú Nemci, Estónci a Íri

BRATISLAVA – Aj napriek hospodárskej kríze v Európe podpora eura ako meny v štátoch eurozóny rastie. Dokonca je v súčasnosti druhá najvyššia od vzniku spoločnej európskej meny. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie (EK), ktorý pre ňu realizuje nezávislá agentúra TNS v rámci eurozóny každý rok.

slovakia

left justify in out

"Podpora pre euro v rámci eurozóny medziročne stúpla a je na úrovni 57 %. To znamená, že keď boli respondenti opytovaní, či považujú euro za dobrú alebo zlú vec pre ich krajinu, 57 % odpovedalo, že euro považujú za dobrú vec. Toto je druhá najvyššia hodnota, odkedy vzniklo euro. Je to pozitívny výsledok," konštatoval pre TASR riaditeľ komunikačného oddelenia pre hospodárske a finančné záležitosti Európskej komisie (EK) Roman Schönwiesner.

Prieskum ukázal, že medziročne bol najvyšší nárast podpory eura zaznamenaný v Nemecku a Estónsku. "To potvrdzuje, že ľudia si na euro po jeho zavedení zvykli. Taktiež sa nepotvrdili určité obavy ohľadom zavedenia meny v očiach estónskych občanov," vysvetlil Schönwiesner.

Spomedzi krajín eurozóny však dlhodobo najviac euro podporujú Íri. A to aj napriek tomu, že štát dostal finančnú pomoc a musel prijať úsporné opatrenia. "Írsko je dlhodobo krajina, kde má euro a Európska únia najvyššiu podporu. Je veľmi zaujímavé, že podpora eura je naďalej v Írsku najvyššia zo všetkých krajín eurozóny a že zostáva stabilná a mierne stúpla aj v ťažkej ekonomickej situácii, v ktorej sa Írsko nachádza. Až 72 % respondentov v Írsku považuje euro za dobrú vec pre ich krajinu," doplnil Schönwiesner.

Do eurozóny vstúpilo začiatkom tohto roka aj Lotyšsko. Schönwiesner priblížil, že tamojší obyvatelia mali strach z prijatia novej meny. Podľa jeho slov sa väčšinou ľudia obávali rastu cenovej úrovne, ako aj toho, že niektorí obchodníci zneužijú zavedenie eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies