EURO 2020: Penalta v prospech Anglicka vyvolala rozporuplné reakcie

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 10:54 • 2 min
EURO 2020: Penalta v prospech Anglicka vyvolala rozporuplné reakcie

Futbalový svet sa síce pripravuje na finále majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutoční v nedeľu 11. júla, odborníci a fanúšikovia však nemôžu zabudnúť na kontroverznú udalosť zo semifinálového zápasu Anglicka s Dánskom, po ktorom si finálovú miestenku zabezpečili hráči Albionu.

slovakia

left justify in out

Hlavný rozhodca Danny Makkelie odpískal v predĺžení semifinálového zápasu veľmi prísnu penaltu po zákroku Joakima Mähleho na Raheema Sterlinga, pričom bolo z televíznych záberov jasné, že išlo o minimálny kontakt a anglický reprezentant pád v pokutovom území prifilmoval. Obrovské vášne vyvolal aj fakt, že na trávniku bola v bezprostrednej blízkosti ďalšia lopta a penaltu potvrdil aj systém VAR. Kapitán Harry Kane síce prvý penaltový pokus nepremenil, v 104. minúte však z dorážky skóroval a poslal svoju krajinu do finále.

 

 

Na adresu rozhodcu a asociácie UEFA sa zniesla obrovská vlna kritiky. Známy tréner José Mourinho sa dokonca nechal počuť, že sa muselo Mählemu po zápase zle spať. „Lepší tím vyhral. Anglicko bolo fantastické a zaslúžene postúpilo, o tom niet pochýb. Ale toto podľa mňa nebola penalta. Nerozumiem takémuto verdiktu v semifinále EURA, VAR navyše nezavolal rozhodcu k monitoru, ani jeho rozhodnutie nezmenil. Neverím, že rozhodca bude dobre spať,“ prezradil v rozhovore pre rozhlasovú stanicu talkSPORT.

 

Kritiku si neodpustil ani legendárny dánsky reprezentant a otec súčasnej brankárskej jednotky Kaspera Schmeichela, Peter. „Urobil obrovskú chybu, o ktorej sa bude diskutovať ešte dlho. Ťažko sa to príjma, pretože to nebola penalta. Cítil by som sa lepšie, ak by Angličania premenili jednu z mnohých šancí, ktorí mali. Ale bohužiaľ rozhodca urobil chybu,“ nechal sa počuť majster Európy z roku 1992.

 

img

 

Verejnosť nahnevalo aj vyjadrenie Raheema Sterlinga, ktorý situáciu videl inak. „Išiel som do vápna, on vystrčil pravú nohu, dotkol sa mojej, takže to bola penalta,“ citovala ho agentúra Reuters. Za prísne považoval rozhodnutie rozhodcu aj ikonický anglický útočník Alan Shearer, ktorý sa vyjadril, že ak by bol takýto pokutový kop odpískaný proti Anglicku, bol by veľmi nahnevaný. Albion si podali aj rôzne zahraničné médiá.

 

„Stále hovoria to isté, keď sa zahraničný hráč snaží simuláciou podvádzať. To sa v čistom anglickom futbale nedeje. Semifinále EURA je však zjavne výnimkou. Takže by nebolo od veci, ak by prestali poučovať zvyšok kontinentu o simulovaní,“ napísali španielske noviny Marca.

 

img

 

Tohtoročné EURO je od začiatku kritizované aj kvôli formátu, keďže sa hralo prakticky v celej Európe a mužstvá museli okrem nahusteného programu bojovať aj s vyčerpávajúcim cestovaním. To však neplatilo u Angličanov, ktorí hrali väčšinu svojich zápasov na domácom štadióne vo Wembley, kde sa bude konať aj finále, počas ktorého budú mať značnú divácku prevahu. UEFA totiž povolí navštíviť zápas len tisícke talianskych fanúšikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona