EURO 2020: Francúzi neuspeli v rozstrele a končia! Podceňované Španielsko vyradilo skúsených Chorvátov

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 07:23 • 2 min
EURO 2020: Francúzi neuspeli v rozstrele a končia! Podceňované Španielsko vyradilo skúsených Chorvátov

V nedeľu sa s futbalovými majstrovstvami Európy rozlúčili obhajcovia titulu z Portugalčania, v pondelok turnaj opustili aj úradujúci svetoví šampióni Francúzi a vicemajstri sveta Chorváti.

slovakia

left justify in out

Pondelkové osemfinálové súboje na Eure priniesli gólové hody - dovedna ich v dvoch súbojoch padlo až štrnásť. Z postupu do štvrťfinále sa tešia Španieli a Švajčiari, tieto výbery proti sebe nastúpia v piatok 2. júla v ruskom Petrohrade. Španieli vyradili Chorvátov, zdolali ich 5:3 po predĺžení. Švajčiari remizovali s Francúzmi 3:3, zdolali ich však v penaltovom rozstrele 5:4.

 

img

 

Francúzsko - Švajčiarsko
V prvom polčase večerného duelu v Bukurešti mali viac z hry Švajčiari a svoju jediné strelu do priestoru bránku v úvodnej štyridsaťpäťminútovke pretavili na vedúci gól hlavičkou Harisa Seferoviča. Po zmene strán sa Francúzi "prebudili", no inkasovať mohli aj druhýkrát, Ricardo Rodríguez však v 55. min nepremenil pokutový kop a na opačnej strane prišiel trest.

 

img

 

Karim Benzema najprv v 57. min vyrovnal a o dve minúty neskôr poslal Francúzov do vedenia. Keď v 75. min presnou nádhernou strelou zabezpečil favoritovi dvojgólový náskok Paul Pogba, zdalo sa, že o postupujúcom tíme je rozhodnuté.

 

img

 

Húževnatí Švajčiari však v 81. min skorigovali zásluhou ďalšieho zásahu Seferoviča a v 90. min striedajúci Mario Gavranovič prekonal Huga Llorisa, čím poslal duel do predĺženia. V ňom už gól nepadol a v penaltovom rozstrele to bola dráma až do piatej série. Na švajčiarskej strane sa nemýlil ani jeden z piatich exekútorov, u Francúzov zlyhal v závere topkanonier Kylian Mbappé.

 

img

 

Tomu turnaj nevyšiel, keď neskóroval ani raz a práve jeho nepremenená penalta znamená pre galského kohúta vypadnutie z turnaja.

 

 

Chorvátsko - Španielsko
Španieli mali počas väčšej časti duelu v Kodani územnú prevahu, ale inkasovali ako prví. Už v 20. min stredopoliar Pedri prihrával vlastnému brankárovi Unaiovi Simonovi, tomu však lopta preskočila priehlavok a skončila v bránke.

 

img

 

Ešte pred prestávkou sa španielskemu tímu podarilo vyrovnať zásluhou Pabla Sarabiu. Po zmene strán na neho nadviazali spoluhráči Cesar Azpilicueta s Ferranom Torresom v 57. resp. 77. min a zdalo sa, že Španieli si zabezpečia postup už v riadnom hracom čase.

 

Chorváti sa však nevzdali a odmenou im boli presné zásahy dvoch striedajúcich hráčov - v 85. min Mislav Oršič a už v nadstavenom čase Mario Pašalič vyrovnal.

 

Španielsky tím v predĺžení nenechal nič na náhodu a v jeho prvej časti sa do listiny strelcov zapísali Álvaro Morata a Mikel Oyarzabal. Tento náskok si už udržali a zostali v hre o zlato.

 


Na Eure sú na programe ešte dve osemfinálové súboje - Angličania vyzvú Nemcov a Švédi Ukrajincov.

Majstrovstvá Európy 2020 vo futbale - osemfinále - pondelok:

KODAŇ
Chorvátsko - Španielsko 3:5 po predĺžení (3:3, 1:1)
Góly: 20. Pedri (vlastný), 85. Oršič, 90.+ Pašalič - 38. Sarabia, 57. Azpilicueta, 77. Ferran Torres, 100. Morata, 103. Oyarzabal

BUKUREŠŤ
Francúzsko - Švajčiarsko 3:3 po predĺžení (3:3, 0:1), na pok. kopy: 4:5
Góly: 57. a 59. Benzema, 75. Pogba - 15. a 81. Seferovič, 90. Gavranovič

Zostávajúci program osemfinále:
utorok 29. júna: Anglicko - Nemecko (Londýn/Angl., 18.00), Švédsko - Ukrajina (Glasgow/Škót., 21.00)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona