EURO 2020: Do semifinále idú Dáni a Angličania, Česi a Ukrajinci sa museli rozlúčiť

NETKY.SK • 4 Júl 2021, 08:12 • 2 min
EURO 2020: Do semifinále idú Dáni a Angličania, Česi a Ukrajinci sa museli rozlúčiť

BAKU - Druhú semifinálovú dvojicu na majstrovstvách Európy vo futbale vytvorili Dáni a Angličania.

slovakia

left justify in out

V úvodnom sobotnom a celkovo treťom štvrťfinále v azerbajdžanskom Baku Dáni zdolali Čechov 2:1 (2:0), večer v Ríme favorizovaní Angličania prevalcovali Ukrajincov 4:0 (1:0). 

 

Dáni zdolali českú reprezentáciu

Dáni a Angličania nastúpia proti sebe v stredu (7. júla) o 21.00 hodine na londýnskom Wembley. O deň skôr na rovnakom mieste si to o postup do finále rozdajú Taliani a Španieli.

 

img

Približne tisícka dánskych fanúšikov vycestovala vyše 3000 km do Baku s vedomím, že určite prídu o prípadné semifinále aj finále, keďže po návrate domov budú musieť ísť do povinnej karantény.

 

img

 

Futbalisti im však pripravili dôvod na radosť. Dánsky dynamit prvýkrát vybuchol už v 5. minúte, keď česká obrana po rohovom kope zabudla na Thomasa Delaneya a stredopoliar Borussie Dortmund hlavou otvoril skóre.

 

Česi nedokázali vystupňovať tlak

V 42. minúte Kasper Dolberg umiestnil center Joakima Maehleho druhýkrát za chrbát Tomáša Vaclíka a Dánsko bolo na koni. Z druhého polčasu prešli len štyri minúty a český kanonier Patrik Schick piatym gólom na šampionáte znížil na 1:2.

 

Česi mali takmer celý polčas na to, aby dostali zápas do predĺženia, ale to sa im nepodarilo. Aj vinou veľkého tepla im výrazne ubúdali sily a v závere nevedeli vystupňovať svoj tlak. Dáni mali z brejkov niekoľko dobrých príležitostí, ale napokon im na postup do semifinále stačilo aj víťazstvo 2:1.


Dánsko postúpilo po tretí raz do semifinále ME. Mužstvo Kaspera Hjulmanda stále môže napodobniť senzačný úspech z roku 1992. keď dokráčalo až k titulu európskeho šampióna.

 

"Možno to dnes nebol najkrajší futbal, skôr boj s fantastickým brankárom. Naše baterky sú takmer prázdne, ale semifinále na Eure je obrovský úspech. Vďaka podpore našich skvelých fanúšikov sme mali pocit, že hráme v domácom prostredí," uviedol dánsky tréner Kasper Hjulmand na webe UEFA.


Česko si v ére samostatnosti zahralo vo štvrťfinále ME po štvrtý raz, zatiaľ najväčší český úspech sa spája s finálovou účasťou v roku 1996.

 

Útočník Patrik Schick je spoločne s Cristianom Ronaldom najlepším strelcom ME 2020. Zároveň sú obaja členmi úzkej skupiny deviatich kanonierov, ktorí dosiahli na jednom šampionáte minimálne päť gólov. Najviac ich má na konte Francúz Michel Platini z ME 1984 (9).

 

Prečítajte si tiež: EURO 2020: Spinazzola sa vážne zranil, Taliani chcú zabojovať aj za neho

 

Angličania si hravo poradili s Ukrajincami

Sobotný večer na Olympijskom štadióne v Ríme patril Angličanom a ich fanúšikom. Zverenci Garetha Southgatea vôbec prvýkrát vycestovali mimo londýnskeho Wembley a ich strelecký rozlet si odniesli Ukrajinci štvorgólovým prídelom.

 

img

 

Úvodný gól strelil už v 4. minúte kapitán Albiónu Harry Kane, ktorý v 50. min hlavou pridal ešte jeden gól. Ešte predtým v úvodnej minúte druhého polčasu sa rovnako hlavou gólovo predviedol obranca Harry Maguire a skazu Ukrajincov po zmene strán dovŕšil ďalšou hlavičkou po hodine hry netradičný strelec Jordan Henderson.

 

img

 

V 62. zápase v národnom tíme trafil vôbec po prvý raz. Anglicko strelilo štyri góly vo vyraďovacej fáze na vrcholnom podujatí prvýkrát od roku 1966, keď sa stalo v domácom prostredí dosiaľ jediný raz majstrom sveta. Naďalej platí, že anglický brankár Jordan Pickford v piatich zápasoch na aktuálnych ME ani raz neinkasoval.

Majstrovstvá Európy 2020 vo futbale - štvrťfinále - sobota:

BAKU
Česko - Dánsko 1:2 (0:2)
Góly: 49. Schick - 5. Delaney, 42. Dolberg

 

RÍM
Ukrajina - Anglicko 0:4 (0:1)
Góly: 4. a 50. H. Kane, 46. Maguire, 63. Henderson

Program semifinále (začiatky sú v SELČ):
utorok 6. júla: Taliansko - Španielsko (Londýn/V. Brit., 21.00 h), streda 7. júla: Anglicko - Dánsko (Londýn/V. Brit., 21.00 h)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona