Euractiv: Rusko naznačilo ochotu rozšíriť normandský formát o USA

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 17:44 • 2 min
Euractiv: Rusko naznačilo ochotu rozšíriť normandský formát o USA

BRUSEL - Rusko naznačilo ochotu rozšíriť tzv. normandský formát o Spojené štáty, informoval dnes webový portál Euractiv.com. Podľa neho sa zdá, že ide zásadný posun vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom po zvolení Donalda Trumpa za amerického prezidenta.

slovakia

left justify in out

Portál sa odvoláva na veľvyslanca Ruskej federácie pri Európskej únii Vladimira Čižova, ktorý povedal, že Francúzsko a Nemecko síce majú opatrný postoj k rozšíreniu formátu, ale Rusko nikdy neodmietalo diskutovať o situácii na Ukrajine so Spojenými štátmi.

 

"Paríž a Berlín na to žiarlia," dodal veľvyslanec.

 

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Ich cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

 

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

 

Európska únia nie je v normandskom formáte prevažne z toho dôvodu, že niektoré jej členské štáty, napríklad Poľsko, majú radikálne postoje, dodal portál Euractiv.com.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies