Eugen Č. je práceneschopný, nepojednávalo sa

NETKY.SK • 23 September 2014, 11:02 • 2 min
Eugen Č. je práceneschopný, nepojednávalo sa

BRATISLAVA – Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa dnes nezaoberal už vyše 10 rokov starým prípadom korupcie pri výstavbe bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Dôvodom je práceneschopnosť jedného z obžalovaných, bývalého košického viceprimátora, Eugena Č. Pojednávanie odročili na 6. novembra. Informovala agentúru SITA hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

slovakia

left justify in out

Súd sa týmto prípadom má zaoberať už po tretíkrát, potom čo mu ho Najvyšší súd (NS) SR dvakrát vrátil. Eugena Č. prvý raz neprávoplatne odsúdil 19. januára 2009 vtedy ešte Špeciálny súd v Pezinku na šesť rokov väzenia v prvej nápravnovýchovnej skupine a finančný trest 20 000 eur. Rovnaký trest vymeral spoluobžalovaným - podnikateľovi Viktorovi K. a právnikovi Ladislavovi P. Trojica sa odvolala a Najvyšší súd SR rozsudok zrušil a nariadil prípad opäť v potrebnom rozsahu prerokovať a rozhodnúť. 

 

V apríli 2012 najvyšší súd zrušil druhý rozsudok z mája 2011, ktorým obžalovaných oslobodili. Dôvodom vtedajšieho oslobodenia bola skutočnosť, že hlavný svedok vypovedal na viacerých pojednávaniach o rovnakých situáciách rôzne a preto musel súd rozhodnúť v pochybnostiach v prospech obžalovaných. NS SR si však podľa žalujúceho prokurátora osvojil jeho argumentáciu v odvolaní, že obžalovaných nemožno zbaviť viny. Prípad by mali podľa NS SR prekvalifikovať na nepriamu korupciu. 

 

Celá kauza sa začala na jeseň v roku 2002. Trojica obžalovaných si podľa prokuratúry zapýtala 600 000 eur od štatutára firmy KAME Maroša Merjavého, ktorý neskôr aj na údajnú korupciu upozornil. V tom čase sa jeho firma stala generálnym dodávateľom výstavby nájomných bytov na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach. Na výstavbu bytov mesto potrebovalo peniaze zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Eugen Č., Ladislav P. a Viktor K. podľa prokuratúry prisľúbili za províziu štatutárovi spoločnosti KAME zabezpečiť dotácie viac ako šesť miliónov eur. Štatutár KAME na dohodu pristúpil a v novembri 2002 im podľa obžaloby odovzdal takmer 300 000 eur. Onedlho údajne požiadali aj o druhú polovicu peňazí, podnikateľ sa však obrátil na políciu a spolupracoval ako agent. Polícia zadržala Eugena Č. a Ladislava P. 10. marca 2004 pri preberaní 33 194 eur. Súd ich následne zobral do väzby, z ktorej boli v novembri 2004 prepustení a stíhaní na slobode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona