EÚ zvyšuje pomoc pre Sudán a Južný Sudán, kde trpia desaťtisíce utečencov

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 11:20 • 2 min
EÚ zvyšuje pomoc pre Sudán a Južný Sudán, kde trpia desaťtisíce utečencov

EÚ zvyšuje pomoc pre Sudán a Južný Sudán, kde trpia desaťtisíce utečencov - Politika Európska komisia (EK) dnes oznámila, že zvyšuje svoju pomoc pre obete zhoršujúcej sa humanitárnej krízy v Sudáne a Južnom Sudáne, kde vďaka prebiehajúcim pohraničným konf

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že zvyšuje svoju pomoc pre obete zhoršujúcej sa humanitárnej krízy v Sudáne a Južnom Sudáne, kde vďaka prebiehajúcim pohraničným konfliktom desaťtisíce ľudí muselo opustiť svoje domovy.
      Hlavným cieľom EK je pomôcť utečencom, ktorí pochádzajú z oblastí Južný Kordofán a Modrý Níl na juhu Sudánu a ktorí utiekli pred prenasledovaním vládnych vojsk do Južného Sudánu a do Etiópie, kde nemajú žiadne prostriedky na život a sú odkázaní na pomoc zvonku.
      Komisia dnes oznámila, že zvyšuje svoju humanitárnu pomoc pre túto oblasť o ďalších 40 miliónov eur. Tohtoročná pomoc EK pre Sudán a Južný Sudán sa tak navŕši na sumu 127 miliónov eur. V roku 2011 pomoc EÚ pre obe krajiny predstavovala sumu 140 miliónov eur.
       "Naši experti na humanitárnu krízu, nachádzajúci sa v tejto oblasti uviedli, že situácia sa prudko zhoršuje. Je životne dôležité, aby sme poskytli našu pomoc pre tieto pohraničné oblasti," uviedla v stanovisku pre médiá eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové situácie Kristalina Georgievová.
      Podľa správy EK sa situácia v Južnom Sudáne tohto roku dramaticky zhoršila po prívale nových utečencov zo Sudánu, ktorí preplnili už beztak plné utečenecké tábory. To viedlo k nedostatku potravín v táboroch a zvyšujúcim sa rizikám pre šírenie cholery, malárie a ďalších prenosných nemocí.
      Celkovú situácia zhoršila slabá tohoročná úroda v Južnom Sudáne. Podľa expertov Svetového potravinárskeho programu v roku 2012 sa až polovica z 4,7-miliónového Južného Sudánu dostane do problémov s nedostatkom potravín.
      K zhoršeniu tohto stavu prispelo aj rozhodnutie vlády Južného Sudánu ukončiť ťažbu ropy, ktorá znamená 98 percent zo štátnych príjmov.
      Začarovaný kruh chorôb a podvýživy zvyšuje mieru úmrtnosti, najmä medzi deťmi. Kým v Južnom Sudáne prístup ku krízovým oblastiam sťažuje aj dažďové počasie, ktoré rozvodnilo jediné prístupové cesty, v sudánskych štátoch Južný Kordofán a Modrý Níl sa nezávislí humanitárni pracovníci nedostanú k ľuďom v núdzi kvôli zákazu vojenských jednotiek, ktoré pokračujú v bojoch proti miestnemu nemoslimskému obyvateľstvu. Humanitárnu pomoc sa darí ako-tak dostať do oblasti Darfúr, aj napriek neutíchajúcim bojom vládnych jednotiek s miestnymi rebelujúcimi skupinami.
      Komisárka Georgievová vyzvala vládu v Sudáne, aby umožnila prístup humanitárnych organizácií ku všetkým trpiacim ľuďom, kdekoľvek sa nachádzajú, čiže aj v neprístupných bojových zónach. Komisia oznámila, že hneď ako to bude možné, je ochotná poslať rýchlu humanitárnu pomoc aj do týchto "zakázaných" oblastí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies