BRATISLAVA - Brusel priznal Slovensku ako prvej z krajín Európskej únie (EÚ) právo označovať svoje poľnohospodárske a potravinárske výrobky prívlastkom "slovenské z titulu pôvodnej suroviny".
Ako ďalej informuje denník Pravda, výrobcovia na základe toho môžu pri splnení podmienok upraviť etikety a aj spotrebiteľ sa takto ľahšie dostane k výrobku, ktorý musí mať aspoň 75-percentný podiel domácej suroviny. Štátna veterinárna a potravinová správa chce označenie "slovenský" dávať až po dôslednej kontrole a od novinky si sľubuje aj to, že sa skončí prebaľovanie cudzích výrobkov do slovenských obalov.
Podpora Bruselu slovenským výrobkom prichádza v čase, keď sa v Európe mimoriadne zvyšuje ponuka potravín všetkého druhu v dôsledku ruského embarga na ovocie, zeleninu, mliečne a mäsové výrobky z Európskej únie. Jeseň ukáže, aký je skutočný potravinový patriotizmus slovenských spotrebiteľov. Pre väčšinu ľudí je totiž pri výbere potravín stále rozhodujúcim kritériom cena.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies