EÚ zvažuje vojenské operácie v krajinách postihnutých ebolou

NETKY.SK • 10 Október 2014, 13:48 • 2 min
EÚ zvažuje vojenské operácie v krajinách postihnutých ebolou

BRUSEL - Inštitúcie EÚ zvažujú možnosti evakuácie občanov členských štátov z časti západnej Afriky postihnutej epidémiou eboly ako aj "vojenské operácie na obnovenie bezpečnosti" v krízovej oblasti.

slovakia

left justify in out

Spravodajský portál EUobserver to v piatok uviedol s odvolaním sa na interný dokument Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorému sa na štvrtkovom stretnutí venovali veľvyslanci krajín EÚ v Bruseli. Úrad si podľa neho uvedomuje "bezprecedentnú povahu krízy" označovanej výrazom pandémia, no taktiež obmedzené doterajšie možnosti EÚ, ako reagovať, vzhľadom na "nepostačujúce operačno-finančné rámce". Inštitúcie dvadsaťosmičky údajne predložili návrhy na vytvorenie "koordinovaného mechanizmu" týkajúceho sa evakuácie nakazených zdravotníkov a prísunu humanitárnej pomoci, odozva jednotlivých členských štátov však "nesplnila v plnej miere očakávania".

 

EUobserver informuje, že spoločná diplomacia EÚ v súvislosti s ebolou vypracovala porovnanie "možných vojenských odoziev od najjednoduchších po najzložitejšie scenáre... vrátane evakuácie občanov EÚ a uskutočnenia vojenských operácií ako príspevku k udržaniu či obnoveniu bezpečného prostredia v danej oblasti". Portál pripomína, že v Libérii ako najhoršie postihnutej krajine momentálne pomáha v boji proti smrtiacemu ochoreniu najviac USA, zatiaľ čo Francúzsko sa zameriava na svoje bývalé kolónie - Guineu a Sierru Leone. Dvadsaťosmička sa chce teraz pokúsiť o "vysoko viditeľnú európsku odozvu", pričom príslušné návrhy by mali byť pripravené pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu naplánovanom na 20. októbra a summitom v Bruseli, ktorý sa koná o tri dni neskôr. 

 

Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike za posledné mesiace infikovalo už vyše 8000 ľudí, z ktorých takmer 3900 zomrelo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies