EÚ zvažuje predaj spoločných dlhopisov na financovanie energetiky a obrany

NETKY.SK • 8 Marec 2022, 12:00 • 2 min
EÚ zvažuje predaj spoločných dlhopisov na financovanie energetiky a obrany

BRUSEL – Európska únia (EÚ) zvažuje masívny predaj spoločných dlhopisov na financovanie energetiky a obrany, keďže sa blok vyrovnáva s následkami ruskej invázie na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov oboznámených s prípravami môže byť návrh prezentovaný po mimoriadnom samite lídrov EÚ vo Versailles, ktorý sa uskutoční 10. až 11. marca. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. V tej sa tiež uvádza, že predstavitelia Únie stále pracujú na detailoch o tom, ako by predaj dlhov fungoval a koľko financií by mal priniesť. Tento mimoriadny krok prichádza len rok po tom, ako EÚ spustila núdzový balík pomoci v hodnote 1,8 bilióna eur podporený spoločným dlhom na financovanie snahy členských štátov o zvládnutie pandémie nového koronavírusu.

 

Po invázii ruskej armády na Ukrajinu však teraz blok čelí obrovským finančným potrebám, pretože začína reformovať svoju energetickú a vojenskú infraštruktúru. „Musíme nájsť nové nástroje na riešenie nových problémov, ktoré pred nás táto kríza stavia,“ povedal v pondelok (7. 3.) večer poslancom vo francúzskom Štrasburgu eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Dodal, že lídri EÚ poskytnú na samite politické usmernenia k ďalším krokom. Hovorca komisie odmietol správu komentovať, uviedol však, že predstavitelia bloku situáciu naďalej monitorujú a sú pripravení reagovať na meniace sa okolnosti.

 

img

 

Na pláne by sa podieľala Európska komisia, výkonná zložka bloku, a zahŕňal by vydávanie dlhopisov a následné nasmerovanie výnosov členským štátom vo forme zvýhodnených pôžičiek na financovanie výdavkov v oblastiach, ktoré zdroje neidentifikovali, pretože tieto plány sú súkromné. Z možností je štruktúra plánu podobná programu SURE, uviedli niektorí predstavitelia EÚ s odvolaním sa na schému, ktorá bola použitá na financovanie iniciatív na podporu zamestnanosti po pandémii.

 

Možno vás zaujme: Matovič chce vyplatiť 13. dôchodky čo najskôr, možno už v máji



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies