EÚ zvažuje možnosť zakázať Lukašenkovi vstup na územie únie, potvrdila Ashtonová

NETKY.SK • 20 Január 2011, 12:01 • 2 min
EÚ zvažuje možnosť zakázať Lukašenkovi vstup na územie únie, potvrdila Ashtonová

EÚ zvažuje možnosť zakázať Lukašenkovi vstup na územie únie, potvrdila Ashtonová

slovakia

left justify in out

zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová v stredu potvrdila, že únia uvažuje o možnosti zakázať vstup na svoje územie bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Má ísť o reakciu na zásahy bieloruských úradov proti opozícii v bývalej sovietskej republike.
      Dlhoročný autoritatívny prezident - často označovaný za "posledného európskeho diktátora" - získal v prezidentských voľbách oficiálne 79,7 percenta hlasov. Po vyhlásení výsledkov vyšli protestovať do ulíc tisíce ľudí. Polícia rozohnala protestnú akciu s použitím sily a zatkla stovky demonštrantov a novinárov.
      "V krátkodobom horizonte je znovuzavedenie zákazu vstupu pre prezidenta Lukašenka a rozšírenie tohto zákazu aj na ďalších jednotlivcov určite jednou z možností, ak nedôjde k prepusteniu zadržiavaných osôb," uviedla Ashtonová.
      Niektoré zdroje z prostredia EÚ už predtým informovali, že sankcie by sa mohli vzťahovať na viac než 100 bieloruských predstaviteľov.
      Ashtonová vyzvala úniu na "vyváženú reakciu", skombinujúc sankcie proti bieloruským predstaviteľom s praktickou podporou občianskej spoločnosti, ako je priama podpora mimovládnych organizácií, médií a študentov.
      Podľa šéfky diplomacie EÚ by tiež mal byť pozastavený spoločný predbežný plán s Bieloruskom, načrtnutý v minulom roku s cieľom rozvíjať vzťahy medzi oboma stranami.
      Konečné rozhodnutie o vydaní či nevydaní zákazu vstupu na územie únie pre bieloruských predstaviteľov padne 31. januára, na zasadaní ministrov zahraničných vecí EÚ.

Zdroj: TASR/RIA Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona