EÚ zrušila zákaz dovozu rýb z Faerských ostrovov

NETKY.SK • 19 August 2014, 10:06 • 2 min
EÚ zrušila zákaz dovozu rýb z Faerských ostrovov

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) zrušila zákaz importu sleďov a makrel z Faerských ostrovov. Skončil sa tak spor súvisiaci s údajným nadmerným rybolovom v severnom Atlantiku.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie zrušiť zákaz bude platiť od 20. augusta. Ostrovy totiž odsúhlasili obmedzenie výlovu sleďov v roku 2014 na 40 tis. ton. Vo svojom stanovisku to uviedla Európska komisia (EK).

 

EÚ uvalila zákaz v auguste minulého roku. Únia zakázala plavidlám z Faerských ostrovov kotviť v prístavoch EÚ. Faerské ostrovy sa v tomto prípade obrátili na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) a obvinili EÚ, že porušuje medzinárodné námorné právo. Rybolov podľa údajov miestnej vlády tvoril v roku 2011 80 % exportu krajiny. V roku 2013 si Faerské ostrovy stanovili kvóty, ktoré boli viac než trojnásobné oproti dohodnutým kvótam. To bol impulz pre zákaz importu. 

 

Faerské ostrovy sú územím, ktoré patrí k Dánsku, tieto ostrovy však nie sú súčasťou EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies