EÚ zrušila sankcie voči exšéfovi SBU a ďalším pre nekonanie Kyjeva

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 18:50 • 2 min
EÚ zrušila sankcie voči exšéfovi SBU a ďalším pre nekonanie Kyjeva

BRUSEL - Európska únia zrušila sankcie uvalené vlani na bývalého šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Oleksandra Jakymenka a ďalšie osoby, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Jakymenko, ktorý riadil SBU do vypuknutia krvavých protestov vedúcich k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča, bol jedným zo štyroch ľudí, ktorých majetok bol pred rokom zmrazený. Ich mená však nie sú na zozname osôb, ktorým EÚ sankcie predĺžila.
     

Nemenovaný predstaviteľ EÚ podľa agentúry Reuters uviedol, že tieto mená odstránili zo zoznamu, pretože nové ukrajinské úrady neiniciovali voči dotyčným osobám formálne súdne konanie, čo je nevyhnutnou podmienkou na udržanie reštriktívnych opatrení zo strany EÚ.
     

Z 22 spojencov Janukovyča, na ktorých EÚ vlani uvalila sankcie, nie sú na novom zozname Jakymenko, bývalí Janukovyčovi poradcovia Ihor Kalinin a Andrij Portnov, ako aj Oleksij Azarov, syn expremiéra Mykolu Azarova.
     

Nové ukrajinské vedenie tvrdí, že Jakymenko bol vlani vo februári zapletený do vrážd civilistov počas protestov na kyjevskom Majdane a žiadal Rusko o podporu. Nový šéf SBU obvinil Jakymenka z poskytovania zbraní proruským militantom a označil ho za "zradcu číslo jeden".
   

 "Tvrdenia nestačia," reagoval podľa Reuters jeden z diplomatov EÚ. Upozornil, že sankcie nemôžu byť predĺžené bez formálnych právnych krokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies