EU zrejme čoskoro skončí monitorovanie Rumunska pre korupciu

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 18:34 • 2 min
EU zrejme čoskoro skončí monitorovanie Rumunska pre korupciu

BuUKUREŠŤ - Rumunská vláda je oddaná úlohe uskutočniť súdne a ďalšie reformy, čím sa ukončí desaťročie trvajúci monitorovací proces členskej krajiny Európskej únie. Vyhlásil to dnes prvý podpredseda Európskej komisie so zodpovednosťou za oblasť právneho štátu Frans Timmermans.

slovakia

left justify in out

Timmermans po stretnutí s rumunským premiérom Sorinom Grindeanom a ministrom spravodlivosti Tudorelom Toaderom vyhlásil, že Rumunsko je už "na posledných, posledných metroch tohto dlhého maratónu".

 

Eurokomisár si je podľa vlastných slov istý, že projekt vlády posunie Rumunsko "na správnu cestu", aby dokončilo Mechanizmus spolupráce a overovania, zavedený v roku 2007, keď Rumunsko vstúpilo do EÚ.

 

Timmermans uviedol, že keď sa už monitorovanie skončí, "úplné uplatňovanie a užívanie ľudských práv a... právneho poriadku... budú nezvratné".

 

Dodal však, že samotní Rumuni sú "najlepšími ručiteľmi" boja proti korupcii vo svojej krajine. Narážal tým na masové protesty, ktoré vypukli, keď vláda v januári prijala nariadenie umožňujúce dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov. Nakoniec kabinet pod vplyvom protestov toto nariadenie zrušil.

 

"Hnacím motorom v procese boja proti korupcii bude vôľa rumunského ľudu," povedal Timmermans.

 

Komisár informoval, že dal vláde 12 odporúčaní, ale nešpecifikoval ich.

 

EÚ v januári oznámila, že Rumunsko musí zabezpečiť transparentnejší a efektívnejší súdny systém, predovšetkým tak, že prípady budú riešiť úradníci so súdnou právomocou. Rumunsko musí tiež uskutočniť nestranné vyšetrovanie obvinení z korupcie na najvyšších postoch a podniknúť ďalšie kroky v boji proti rozsiahlemu úplatkárstvu v samosprávach.

 

Premiér Grindeanu uviedol, že vláda je odhodlaná dosiahnuť justičný systém, ktorý bude "správny a nezávislý". Podľa jeho slov investori musia dôverovať tomu, že "ich peniaze chráni predvídateľný a efektívny súdny systém".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona