EÚ zorganizovala na pôde OSN konferenciu o humanitárnej pomoci pre Sýriu

NETKY.SK • 27 September 2012, 11:37 • 2 min
EÚ zorganizovala na pôde OSN konferenciu o humanitárnej pomoci pre Sýriu

EÚ zorganizovala na pôde OSN konferenciu o humanitárnej pomoci pre Sýriu - Politika Zhoršujúca sa humanitárna kríza v Sýrii bola hlavnou témou pracovného stretnutia, ktoré v noci nadnes zorganizovala Európska únia na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yo

slovakia

left justify in out

img

Zhoršujúca sa humanitárna kríza v Sýrii bola hlavnou témou pracovného stretnutia, ktoré v noci nadnes zorganizovala Európska únia na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Na pracovnej konferencii sa zúčastnili predstavitelia medzinárodných humanitárnych organizácii i zástupcovia najväčších donorov, ktorí finančne pomáhajú utečencom zo Sýrie.
      Iniciátorom tejto konferencie bola EÚ, ktorá je stále najväčším donorom v oblasti Sýrie a hrá vedúcu úlohu pri ochrane civilného obyvateľstva trpiaceho nekončiacim sa vojnovým konfliktom v Sýrii.
      Za pomoci Jordánska, ktoré susedí so Sýriou, organizátori konferencie pozvali zástupcov všetkých relevantných organizácií, ktoré sa snažia humanitárne pôsobiť v Sýrii, aby spoločne koordinovali svoje kroky, zhodnotili najväčšie výzvy krízy a prediskutovali stratégie na pomoc utečencom pred blížiacou sa zimou.
      "Bez viditeľných možností na ukončenie bojov a za situácie, keď dochádzajú zásoby jedla a liekov - pričom zima sa rýchlo blíži - bol už najvyšší čas, aby sme na najvyššej úrovni prerokovali, ako môžeme čo najúčinnejšie pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi, a ako im poskytnú pomoc doručiť," povedala o konferencii komisárka EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové situácie Kristalina Georgievová.
      Zasadnutia pod taktovkou EÚ sa zúčastnil vysoký komisár OSN pre utečencov, ako aj predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža, Úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci, Svetového potravinárskeho programu a Organizácie pre moslimskú spoluprácu. 
      Organizátori na toto podujatie pozvali aj zástupcov najväčších donorov, medzi ktorých patria Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko, Švédsko, Rusko, Nórsko, Holandsko, Japonsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Dánsko, Čína, Kanada a Austrália. Na rokovanie boli prizvaní i zástupcovia krajín Blízkeho východu (Katar, Kuvajt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty) a krajín susediacich so Sýriou, ktoré najviac znášajú ťarchu utečeneckých vĺn (Turecko, Libanon a Jordánsko).  
      Účastníci pracovnej konferencie o humanitárnej situácii v Sýrii sa zhodli v názore, že kým riešenie vojenského konfliktu je zložitá politická záležitosť, objem humanitárnych potrieb narastá každým dňom a situácia sa bude zhoršovať s ochladzovaním sa počasia a narastaním počtu utečencov. Rýchlou odpoveďou na rastúcu humanitárnu krízu je zvýšenie pomoci vo forme liekov a zdravotníckych potrieb, teplého oblečenia, prikrývok a ďalšieho nepotravinárskeho tovaru.
      Komisárka Georgievová poďakovala Turecku, Libanonu a Jordánsku za prijímanie tisícok utečencov a za poskytnutú pomoc, pričom zdôraznila, že EÚ aj naďalej bude pomáhať tým, ktorí sa ocitli v najväčšej núdzi.
      Účastníci konferencie zároveň vyzvali všetky bojujúce strany v Sýrii, aby rešpektovali prvky medzinárodného humanitárneho práva, ochraňovali civilné obyvateľstvo a povolili humanitárnym pracovníkom prístup do oblastí, kde nevinní ľudia najviac trpia v dôsledku občianskej vojny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona