EÚ zmrazila vízovú dohodu s Ruskom, Kuleba protestuje: Ustupujete terorizmu!

NETKY.SK • 1 September 2022, 08:20 • 2 min
EÚ zmrazila vízovú dohodu s Ruskom, Kuleba protestuje: Ustupujete terorizmu!

PRAHA - Ministri zahraničných vecí Európskej únie Rusom vstup do EÚ úplne nezákázali, vstup však ruským občanom sťažili a obmedzili.

slovakia

left justify in out

Vízová dohoda s Ruskom, ktorá bola uzatvorená medzi Úniou a Ruskom v roku 2007 bola včerajším dňom zmrazená. V praxi to bude znamenať, že ruskí občania stále môžu požiadať a turistické, či iné víza na cestovanie po štátoch Únie, bude to pre nich však oveľa zložitejšie. 

 

img

 

„Dal som najavo, že Ukrajina už nebude akceptovať žiadne polovičaté riešenia. Zmrazenie dohody (s Ruskom) uľahčujúcej vydávanie víz je polovičaté riešenie," povedal po stretnutí minister zahraničných veci z Ukrajiny, Dmytro Kuleba a dodal: „Predpokladám však, že nejde o finálne riešenie." Už predtým sa podobne ako prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj opakovane vyjadril, že každý, kto je za to, aby Rusi mohli navštevovať Európu, podporuje terorizmus. 

 

img

 

Šéfovia diplomacií uznali aspoň to, že každý štát EÚ môže prijímať v otázke ruských víz vlastné opatrenia. Reagovali tak na spoločný postoj piatich východných štátov (pobaltských, Poľska a Fínska), ktoré pred rokovaniami avizovali, že ak sa Únia nedohodne na plošnom zákaze, zavedú ho samy.

 

Z domova: Naď: „Dokázali sme historický úspech, lebo nekradneme."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies