EÚ získala štatút pozorovateľa v skupine krajín bojujúcich proti korupcii

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 19:27 • 2 min
EÚ získala štatút pozorovateľa v skupine krajín bojujúcich proti korupcii

BRUSEL/ŠTRASBURG - Výbor ministrov Rady Európy (RE) schválil počas dnešného dňa požiadavku Európskej únie stať sa pozorovateľom v Skupine štátov proti korupcii (GRECO).

slovakia

left justify in out

Skupina štátov proti korupcii ako orgán Rady Európy vznikla v roku 1999 so zámerom dohliadať na dodržiavanie

protikorupčných štandardov organizácie jej členskými štátmi. Jej cieľom je zlepšiť schopnosť členských krajín RE bojovať proti korupcii monitorovaním ich dodržiavania protikorupčných noriem. 

 

img

 

GRECO pomáha krajinám identifikovať nedostatky v národných protikorupčných politikách, čo má za následok podnietenie potrebných legislatívnych, inštitucionálnych a praktických reforiem. Do skupiny patria okrem 47 členských štátov Rady Európy aj Bielorusko a USA.

 

Generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland rozhodnutie Výboru ministrov privítal a v správe pre médiá uviedol, že ide o ďalší príklad dobrej spolupráce medzi Európskou úniou a Radou Európy. "Spolupracujúc pri ochrane právneho štátu a prevencii proti korupcii, naše kroky budú oveľa účinnejšie a budú mať väčší vplyv," opísal situáciu Jagland.

 

img

 

Podľa slov prvého podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa účasť EÚ ako pozorovateľa v skupine GRECO ešte viac zblíži Úniu a Radu Európy a podporí ich spoločné úsilie o posilnenie právneho štátu a boju proti korupcii v Európe. "Je veľmi priznačné, že sa tak stalo v roku, v ktorom GRECO oslavuje svoje 20. výročie," skonštatoval Timmermans.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies